Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre 1,5 százalékos GDP növekedéssel számol a kormány

Cikk:

A kormány a 2012-es költségvetésban 1,5 százalékos GDP növekedéssel számol 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett. Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul, a bevételek 445-450 milliárddal nőnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek – jelentette be pénteken Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A kormány a költségvetés tervezetét pénteken megküldte a Költségvetési tanácsnak, a testület javaslatainak beépítése után  a terveztetet szeptember 30-án terjesztik az Országgyűlés elé. A tervezett infláció  jövőre 4,2 százalék, a  GDP arányos államháztartási hiány a jövő év végére 72 százalékra csökken a 2011 decemberi 73 százalékról. A GDP arányos kamatkiadás az idei 3,8 százalékról jövőre 3,6 százalékra csökken. A tervezett makrogazdasági adatok szerint a lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal nő, a beruházások 3,7 százalékkal bővülnek. Jövőre javul az ország külső egyensúlya - jelezte Matolcsy György, a folyó fizetés mérlegtöbblet a GDP 3 százaléka lesz.

A tervezet szerint a foglalkoztatás 1,5 százalékkal nő, a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 11 százalék feletti arányról 10-11 százalékra mérséklődik. Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012. évi Országvédelmi Költségvetésben, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintos tartalékot képez a kormány. Ebből 150 milliárd forint kerül az Országvédelmi Alapba, ez a 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra való emeléséből származik - tette hozzá. A 300 milliárd forintos tartalék másik két tétele a 100 milliárd forintos általános tartalék és az 50 milliárdos kamatkockázati tartalék. A 750 milliárd forintos egyenlegjavulás két összetevőből áll: a bevételek 445-450 milliárddal nőnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek. A miniszter jelezte, hogy eredetileg 2012-re a Száll Kálmán Tervben 550 milliárd forintos egyenlegjavításra vállalkozott a kormány, ez az összeg most 750 milliárdra emelkedik.

Jövőre a kormány egyszerre vezeti ki a félszuper bruttósítást és az adójóváírást az szja rendszerből, az előbbi az adóbevétel csökkenésével az utóbbi a bevétel növelésével jár, s a két tétel közel azonos nagyságrendet képvisel. A 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra emelése mellett megmarad a kedvezményes 5 százalékos, illetve 18 százalékos kulcs is. Az Európai Unió jogszabályai nem zárják ki a 25 százaléknál magasabb áfakulcsot – mondta Matolcsy György.

Nő az egészségügyi járulék és a cégautók adója is

A munkaadói egészségügyi járulék 1,5 százalékponttal emelkedik 2012-ben. A járulék alapja a munkabér, de a munkaadó köteles legalább a minimálbér 1,5-szerese után fizetni. Emellett egy százalékponttal emelkedik a munkavállalói egészségügyi biztosítási járulék. Jövőre baleseti különadót fizetnek a biztosítók, 40 százalékkal emelkedik a cégautó után fizetendő adó, függően a környezetvédelmi besorolástól, 2012-től az on-line szerencsejátékra is adót vet ki a kormány - tette hozzá a miniszter.

A 300 milliárd forintos kiadáscsökkenés alapvetően hatékonyság javulásból származik, amelynek hátterében a központi költségvetési szervek fejezeti előirányzatainál  elérendő 200-250 milliárd forintos megtakarítást kíván elérni a kormány. A

A központi igazgatásban foglalkoztatott 66 ezer emberből 5.200 úgynevezett köztisztviselői keretbe kerül, s ha onnan el tudnak helyezkedni a piacon, akkor az őket foglalkoztatók 50 százalékos munkáltatói adókedvezményben részesülnek - magyarázta a miniszter.  

A 2012-es költségvetés öt fő célja, hogy álljon saját lábra a nyugdíjrendszer, azaz egyensúlyi legyen, kezdődjön meg az egészségügyi alap saját lábra állítása, épüljön ki a 16 százalékos, arányos egykulcsos adórendszer. Emellett a költségvetés, illetve az adórendszer célja, hogy zárja be az adóelkerülésére szolgáló kiskapukat. További cél a foglalkoztatási helyzet érezhető javulása. Ötödik pontként a költségvetés céljaként azt jelölte meg Matolcsy György, hogy az védje meg az országot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...