Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Vezető közgazdászokkal egyeztetett Matolcsy György

Cikk:

Egy új növekedési terv kialakítását, pénzügyi védőhálót és a Magyar Bankszövetséggel való együttműködést nevezte a három legfontosabb célnak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, miután pénteken a miniszterelnökkel és 11 vezető közgazdásszal egyeztetett. A találkozón részt Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is.

Matolcsy György szerint a magyar gazdaság fundamentumai (köztük a költségvetés hiánya, a folyó fizetési mérleg, valamint a foglalkoztatás helyzete) nem indokolják Magyarország leminősítését. A nemzetgazdasági miniszter utalt arra, hogy az egyeztetésen felmerült: pénzügyi spekuláció folyhat Magyarország ellen az állampapírok, a forint, a CDS felár és általában a pénzügyi bizalom területén.   

A hazai gazdaság 0,5-1 százalék között bővülhet 2012-ben, az 1,5 százalékos növekedési tervet a kormány azért módosítja, mert időközben a német kormány is csökkentette saját előrejelzését, ez pedig az erős export miatt nagy hatással van a magyar gazdaságra is. A miniszter leszögezte: konkrét előrejelzés még nincs, egyelőre a 0,5-1 százalékos sáv határozható meg a gazdasági növekedés kapcsán.

A közgazdászok azt tanácsolták a kormánynak, hogy új növekedési terv keretében meg kell vizsgálni, milyen belföldi vagy külföldi pénzügyi forrásokat lehet bekapcsolni a beruházásokba, és ezzel nagyobb növekedést produkálni. A miniszter a pénzügyi védőháló érdekében a Nemzetközi Valutaalappal, valamint az Európai Unióval való szoros együttműködést hangsúlyozta, és a tárgyalópartnerekkel egyetértve fontosnak nevezte a Magyar Bankszövetséggel való együttműködést is a végtörlesztés érdekében.

A kormány az elővigyázatossági és a készenléti megállapodás közül a rugalmasabb változatot szeretné elérni a decemberben kezdődő tárgyalásokon. A kormány nem szeretne az IMF, az Európai Unió vagy az Európai Központi Bank finanszírozási keretéhez visszatérni. Nem lehívni szeretnénk egy későbbi hitelkeretet, hanem egy pénzügy védőhálóként a pénzpiacok számára bemutatni – szögezte le Matolcsy.

Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tizenegy közgazdásszal folytatott konzultációt pénteken délután. A meghívottak között volt Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Csaba László egyetemi tanár, Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke, Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezetője, Barcza György, a K andH vezető elemzője, Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Töröcskei István, a Széchenyi Bank elnöke, Szapáry György, Magyarország  washingtoni nagykövete, Arnold Mihály, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese, Soós Lőrinc, a Magyar Statisztikai Társaság elnöke és Auth Henrik, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ugrás vissza Ugrás vissza...