Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány 0,5-1 százalékos növekedéssel számol jövőre

Cikk:

2012-re 0,5 és 1 százalék közti gazdasági növekedést prognosztizált Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az államadósság 2015-re GDP-arányosan 65 és 70 százalék közötti mértékre csökken, míg 2020 körül közelíthet az 50 százalékos szinthez.

Magyarország gyorsabb, fegyelmezettebb államadósság-csökkentést követ, mint az eurózóna – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A tárcavezető szerint a stabilitási törvényjavaslat legfontosabb eleme az államadósság csökkentésére vonatkozó szabály: mindaddig csökkenteni kell az államadósság mértékét, amíg a bruttó hazai termék (GDP) nő. A miniszter 2012-re 0,5 és 1 százalék közötti növekedést prognosztizált. Az államadósság 2015-re GDP-arányosan 65 és 70 százalék közötti mértékre csökken, míg 2020 körül közelíthet az 50 százalékos szinthez. Matolcsy felkérte Simor András jegybankelnököt, hogy tekintsék át: az MNB milyen monetáris eszközökkel tudná segíteni a GDP növekedését.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: az államadósság csökkentésétől csak akkor lehet eltérni, ha tartósan - egy éven át - és jelentősen csökken az ország gazdasági teljesítménye. Matolcsy György a stabilitási törvény további fontos elemei között említette, hogy meghatározza az önkormányzati adósság keletkezésének szabályait, meghatározza az Államadósság Kezelő Központ jogállását, a Költségvetési Tanács működésének részletes szabályait, a közteherviselés szabályait, valamint a nyugdíjrendszerre vonatkozó alapszabályokat.

Matolcsy György hozzátette: a törvényjavaslat 10-15-20 éves időtávot jelöl ki az államadósság csökkentésére, míg a Magyar Növekedési Terv a következő 2-3 évre vonatkozó teendőket jelöli ki, hogy milyen ágazatokban, vállalatcsoportokban, milyen külpiaci területeken vagy mely magyarországi településeken növelhető a gazdasági teljesítmény.

A termelő iparágakat erősítené a kormány

Az országnak szakítania kell azzal a gondolattal, hogy a pénzügyi szektorból, valamint a szolgáltatásból kell növekednie, ehelyett a termelésre kell a hangsúlyt helyeznie – érvelt a miniszter, aki szerint az újraiparosítás és állami kereskedőházak létrehozása segítheti a gazdaság növekedését. A GDP-növekedés előmozdításában nagy szerepet szán a kormány az európai uniós forrásoknak, ezek 95 százalékát szeretnék bevonni a fejlesztésekbe. A hazai gazdasági növekedés ösztönzésében jelentős szerepet kapnak a Magyar Fejlesztési Bank, és leányintézményei, így a Magyar Export-Import Bank, a Magyar Exporthitelbiztosító, illetve a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Jelezte: az MFB erre a jövőben még további kétszer 60 milliárd forintos tőkemegerősítést kap.

Korrigálhatják a költségvetés számait

A nemzetgazdasági miniszter nem zárta ki, hogy a kormány a jövő héten korrigálja a 2012-es költségvetés bevételi és kiadási oldalának számait, de a cél továbbra is a GDP arányos 2,5 százalékos államháztartási hiánycél tartása. A módosításra azért lehet szükség, mert a kormány a korábban várt 1,5 százalék helyett 0,5-1 százalék közötti gazdasági növekedéssel számol 2012-ben. Az IMF-fel és az EU-val tervezett új szerződés nem a növekedést fogja segíteni, finanszírozni, hanem védernyőt ad ahhoz, hogy Magyarország a pénzpiacokról finanszírozza magát – hangsúlyozta Matolcsy György.

A Magyar Bankszövetséggel olyan keretmegállapodásra törekszik a kormány, amelybe független intézményként bevonnák az MNB-t, és a jegybank állapodna meg a bankokkal egyebek mellett a likviditásbővítésről.

Giró-Szász András kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a közpénzügyi rendszer minden területére ki kell terjeszteni a jogszabályi garanciákat, ez a gazdasági élet kiszámíthatóságát szolgálja. Hozzátette: a következő időszaknak a növekedésről kell szólnia, amelyben az egyes gazdasági szektorok jelentősége átrendeződik, egyben átértékelődik az állam gazdasági szerepvállalása is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...