Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkapják a vasutasok a MÁV-Cargo privatizáció bevételét

Létrehozva: 2011. november 30.
Módosítás: 2011. november 30.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány kifizeti a MÁV Cargo eladásából járó privatizációs bevételt a vasutasoknak - erről írt alá nyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke szerdán, Budapesten a MÁV-Gépészet kocsijavító műhelyében.

Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen bírálta a korábbi kormány döntését a Máv-Cargo eladásáról, mert a vasúti teherszállítás jövedelmező üzletág. A kormányfő szerint a MÁV előbb-utóbb ismét végez majd teherszállítást, mert e nélkül nem lehet talpra állítani az eladósodott vállalatot. A megállapodás szerint a kormány három év alatt, részletekben fizeti ki a vasutasoknak a privatizációból rájuk eső összeget, erről jogszabály is rendelkezik.

Az Orbán-kormány biztosítja a kifizetés fedezetét, az idén 1 milliárd forintot, 2012-ben és 2013-ban 4 milliárd forintot ad a vasutasoknak járó kifizetésre – mondta el Gaskó István. A megállapodás ellenére a Gaskó István vezette szakszervezet még szervezhet sztrájkot, a miniszterelnök azonban arra kérte a vasutasokat: csak abban az esetben nyúljanak a sztrájk eszközéhez, a tiltakozás nyílt formáihoz, ha már nincs esély a megállapodásra.

Gaskó István felidézte, hogy éveken át gördülő sztrájkkal harcoltak a MÁV-Cargo privatizációjából eredő jogos és reális követelésükért. A vasutasok az egészségbiztosítás privatizációja ellen folyó harcban megmutatták azt is, hogy szolidárisak más társadalmi csoporttal. A VDSZSZ elnöke kijelentette, bízik abban, hogy a MÁV konszolidációja és modernizációja megvalósul. A nyilatkozat aláírásával a VDSZSZ a 2007 végén kirobban konfliktust lezártnak tekinti, és egyidejűleg visszavonja a sztrájkfelhívását - olvasható a nyilatkozatban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...