Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Forrásokhoz juthat a MÁV és a Malév

Cikk:

Forrásokhoz juthatnak az állami közlekedési cégek a hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatok szerint. A költségvetésből a rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére 8,5 milliárd forintot csoportosítanak át a Malév tőkerendezésére, a MÁV pedig 35 milliárd forint értékben bocsáthat ki kötvényt állami készfizető kezességvállalás mellett.

A légitársaság 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével működött tavaly, és a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint ezt mielőbb rendezni kell. A tőkerendezést a fő tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) a beszámoló május 25-i elfogadását követő 90  napon belül, tehát augusztus 25-ig maradéktalanul végre kell hajtania, de ehhez szükséges a közgyűlési határozat, amelyet a keddi ülésen hozhatnak meg. Az átcsoportosítás azonnali hatályú, felelőse Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Az utóbbi hónapokban több közgyűlést is összehívtak a pénzügyek rendezésére; a legutóbbi, augusztus 10-i közgyűlésen az MNV közlése szerint végül azért nem tárgyaltak a társaság tőkerendezéséről, mert a közgyűlés összehívásáig - a rendelkezésre álló rövid idő miatt - még nem született meg a fedezet  biztosításához szükséges valamennyi döntés. Az MNV júniusban 4,5 milliárd forint pénzbeli hozzájárulásról döntött.

Kötvényt bocsáthat ki a MÁV

A kormány jóváhagyta, hogy a MÁV Zrt. az állam által indokoltnak elismert és az állam által meg nem térített költségei finanszírozására 2011-ben 35 milliárd forint összegű, legfeljebb 3 éves futamidejű zártkörű kötvényt bocsásson ki állami készfizető kezességvállalás mellett - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

A sürgősségre tekintettel engedélyezik, hogy a MÁV Zrt. eltekintsen a nyilvános pályázattól, de legalább három ajánlattevő ajánlatát be kell kérnie. A kormány a kezességvállalási díj kikötésétől eltekint, emellett felkéri az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-t, hogy a MÁV Zrt. számára pénzügyi szempontból véleményezze a forrásbevonáshoz kapcsolódó szerződéseket és egyéb dokumentumokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...