Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Többségében magyar cégek építhetik a Mercedes-gyárat

Cikk:

Már 17 magyar gyártó pályázott sikeresen gépkocsigyártási-alapanyagok beszállítására a kecskeméti Mercedes-Benz gyár számára, az építési munkák nagy részét is magyar cégek nyerték el – mondta Frank Klein, a cég gyárépítési projektvezetője kedden.

Döntő részben magyar vállalkozások nyerték el a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának építési munkálatait, mellettük a gépkocsigyártási alapanyagok beszállítására már 17 magyar gyártó pályázott sikeresen - közölte Frank Klein, a Mercedes-Benz gyárépítési projektének vezetője kedden Kecskeméten. A nem magyar székhellyel rendelkező kivitelezők is több mint 90 százalékban magyar alvállalkozókat bíztak meg az építési munkálatok elvégzésével. Várhatóan tíz beszállító jelenik meg a gyár ipari parkjában, további 35 letelepedésére pedig a gyár közelében van lehetőség.

A 800 millió eurós beruházás 2500 munkahelyet teremt, a tervezés és az engedélyeztetés időszakát már lezárták, a 441 hektáron 290 ezer négyzetméteres hasznos alapterületű építkezés minden részprojektje a tervek szerint halad - mondta el az igazgató. Már mintegy 260 munkatársat foglalkoztatnak, akik közül 160-an magyarok, nagy részük pillanatnyilag képzésen vesz reszt. A létszám az év végére elérheti a hétszázat. A sorozatgyártással 2012-ben induló gyár üzemeltetésére is nagy eséllyel indulnak a magyar vállalkozások lehetséges partnerként.

A kecskeméti gyár a Daimler cégcsoport rastatti gyárával egy termelési hálózatban végzi majd a gyártási tevékenységet. Magyarországon készül a mai A- es B-osztály utód generációjának összesen négy modellje, a márka így tovább bővíti kínálatát a prémium kategóriás kompakt szegmensében.

A teljes kapacitással működő gyárban mintegy háromszáz német munkatárs fog dolgozni, de a cég végső célja az, hogy a német dolgozók legnagyobb része visszatérhessen Németországba, és őket is magyar munkavállalók váltsák fel – magyarázta Frank Klein.

Ugrás vissza Ugrás vissza...