Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Medgyessy Péter Orbán Viktorral folytatott megbeszélést

Létrehozva: 2004. március 1.
Módosítás: 2010. február 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európai Unióról, a gazdaságról, a határon túli magyarság helyzetéről, az egészségügyről és a népességfogyásról cserélt eszmét hétfőn Medgyessy Péter jelenlegi, és Orbán Viktor volt kormányfő.
Az ország és a nemzet iránti elkötelezettség összeköti az ellenzéket és a kormányon lévőket, ezért kezdeményeztem párbeszédet a volt miniszterelnökökkel. Jó jel, hogy a volt kormányfők mind elfogadták meghívásomat - mondta Medgyessy Péter hétfőn Orbán Viktor volt kormányfővel, a Fidesz elnökével folytatott megbeszélésen.
A politikusok a sajtó nyilvánossága előtt folytatott másfél órás tárgyaláson az Európai Unióról, a gazdaságról, a határon túli magyarság helyzetéről és az egészségügyről és a népességfogyásról cseréltek eszmét. Medgyessy Péter január 27-én levélben kezdeményezett találkozót elődeivel annak érdekében, hogy elterjesszék az európai politizálási stílust, és visszaszorítsák a szélsőséges megnyilvánulásokat. A kormányfő korábban már megbeszélést folytatott Boross Péterrel és Horn Gyulával is.
Nemzeti lobbitanácsot hozna létre a kormányfő
A miniszterelnök bevezetőjében négypárti találkozókat sürgetett a modern Magyarország létrehozásához szükséges, ám kétharmados parlamenti támogatást igénylő nemzeti kérdésekről, ezeken az alkotmány, az önkormányzati vagy például a választójogi törvény módosítását lehetne előkészíteni.
Medgyessy Péter ezen kívül javaslatot tett egy nemzeti lobbitanács létrehozására, amely Magyarország uniós lehetőségeit vizsgálná meg, és közvetítené az ezzel kapcsolatos közös álláspontot a külvilág felé. A szervezetet a korábbi és a jelenlegi miniszterelnökök felváltva vezetnék, a titkársági feladatokat pedig a Pénzügyminisztérium látná el. A tanács munkáját köztiszteletben álló személyek is segíthetnék. A kormányfő kérte Orbán Viktor támogatását a kezdeményezéshez.
A kormányfő ahhoz is segítséget kért az ellenzéktől, hogy a hazánk számára 2006 végéig elkülönített, 1350 milliárd forintos uniós támogatás minél nagyobb arányban megszerezhető legyen. Egyben közös stratégia kidolgozását javasolta a 2007-ben kezdődő új uniós költségvetési időszakra, ez ugyanis hét évre határozza meg hazánk fejlődési irányait.
Az ellenzék is részt venne az új Nemzeti Fejlesztési Terv készítésében
Orbán Viktor a miniszterelnök felvetéseire válaszolva közölte, megvan a szándék az együttműködésére, ennek kereteit azonban tisztázni kellene. A 2007 utáni uniós költségvetéssel kapcsolatban kifejtette, támogatnának egy olyan változtatást, amely a kormánytól elvenné és a parlament hatáskörébe utalná a Nemzeti Fejlesztési Terv készítését.
A pártelnök három indítványt terjesztett elő a határon túli magyarok helyzetének javítására. Ezek a jelenleginél nagyobb támogatást irányoztak elő az erdélyi magyar egyetemnek és sürgették a státusz törvényben rögzített, a gyermekek után fizetendő támogatás kifizetését. A harmadik javaslat annak a deklarálásról szólt, hogy a székelyföldi autonómia megvalósítható és helyes cél.
Medgyessy Péter leszögezte, a gazdaság állapota miatt nincs mód újabb támogatásra az erdélyi magyar egyetemnek, a gyermekeknek járó juttatásokat viszont hiánytalanul kifizeti a kormány. A kormányfő elfogadhatónak tartja, hogy a székelyföldi magyarság autonómiát kaphasson, ennek formáját azonban helyben kell megtalálni.
Vita az otthonteremtési kedvezményekről
Medgyessy Péter a kabinet népesedési koncepciójáról írásos javaslatot adott át Orbán Viktornak. A Fidesz elnöke ennek kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy lassíthatna a népességfogyás jelenlegi ütemén, ha a kormány visszaállítaná az otthonteremtési rendszer korábbi kedvezményeit. Ennek 8-10 milliárd forintos költségét a tőzsdei árfolyamnyereség adójának újbóli bevezetésével lehetne előteremteni.
A miniszterelnök válaszában kifejtette, a korábbi szabályok lehetőséget adtak a spekulatív ingatlanvásárlásra, ez pedig elfogathatatlan volt. A kormány azt szeretné, hogy valóban csak a rászorulók kapjanak támogatást. Ennek pedig nincs köze a megtakarítások élénkítését célzó tőzsdei árfolyamnyereség adómentességéhez - jelentette ki.
Uniós előírás volt a gyógyszer forgalmi adójának bevezetése
Orbán Viktor elgondolkoztatónak nevezte, hogy a gyógyszerek uniós csatlakozás miatt bevezetett áfa szintje magasabb, mint néhány tagországban. A politikus arra kérte ezért a kormányt, hogy kísérelje meg - legalább a rászorulók esetében - a forgalmi adó mérséklését.
A kormányfő válaszában elmondta, az unióval - még 2000-ben - kötött megállapodás értelmében erre most nincs lehetőség, ha azonban a változtatás a jelenlegi keretek között mégis megoldható, akkor támogatni fogja a javaslatot.
Medgyessy Péter zárszavában annak a reményének adott hangot, hogy a kormányfők közötti megbeszélések a jövőben is folytatódnak.
A kormányfő a találkozó után levélben köszönte meg elődeinek, hogy az elmúlt napokban elfogadták a meghívását.
Ugrás vissza Ugrás vissza...