Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szakmákra bontott EU-információkat várnak a vállalkozók

Létrehozva: 2003. február 7.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Burkolók, bútorkészítők, élelmiszerkereskedők, fuvarozók és építőipari cégek képviselői is részt vettek csütörtökön azon a találkozón, amelyen Medgyessy Péter miniszterelnök és a kabinet a hazai kisvállalkozások helyzetéről, fő problémáiról tájékozódott.

A találkozó célja az volt, hogy a kabinet megismerje a különböző formában és árbevétellel működő, hazai piacra vagy exporta termelő vállalkozások helyzetét, egyben kiderüljön, hogy melyek a vállalkozók legfontosabb kérdései az EU-csatlakozással kapcsolatban.

Információ kell a felkészüléshez

A vállalkozók szerint kulcsfontosságú, hogy szakmák szerinti bontásban juthassanak hozzá a csatlakozással kapcsolatos információkhoz. Ez alapvető feltétele annak, hogy a vállalkozások ne féljenek az EU-tól, hanem tudatosan készülhessenek a csatlakozásra. Medgyessy a találkozón meggyőződött arról, hogy a magyar vállalkozásokban megvan a kellő rugalmasság, innovációs készség ahhoz, hogy kihasználják az európai piac nyújtotta lehetőségeket. A kormányfő megígérte, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a magyar vállalkozások informálására, és hogy a jövőben rendszeresen találkozik a gazdasági életben jelentős szerepet játszó kisvállalkozókkal.

Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program: segítség az EU-piacon

A Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program új tartalommal és formában vissza nem térítendő támogatásokat, a különböző kedvezményes hitel-, garancia- és tőkebefektetési konstrukciókat kínál, amelyek segítséget nyújtanak az európai piacon való megjelenéshez. Az adókedvezmények köre 2003-tól bővült, így a kisvállalkozások többet fordíthatnak fejlesztési tartalékképzésre, kedvezőbbek az amortizációs lehetőségek, ezzel növelhető a beruházási hajlandóság.

Bizakodás és félelem

A kis- és középvállalkozások csatlakozásra történő felkészítésénél az a cél, hogy az minél kisebb társadalmi és egyéni veszteséggel valósuljon meg. A piac bővülése általában bizakodást, az éleződő verseny azonban félelmet vált ki.

Ébresztő a kisvállalkozásoknak

Február 4-én indult el 150 kistérségben az a felkészítő program, amelynek célja: "felrázni és ráébreszteni a vállalkozásokat, hogy a csatlakozással kapcsolatban teendőik vannak, rámutatni azokra a szakmai minimum követelményekre, amelyeknek eleget kell tenniük." A kamarák és vállalkozói szövetségek szervező munkájának eredményeként 20-22 ezer fő vehet részt a szakma és a régió specifikus integrációs felkészítésben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...