Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megállapodás az életen át tartó tanulásért

Létrehozva: 2004. szeptember 27.
Módosítás: 2004. szeptember 30.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A szakképzés és a felnőttképzés összehangolásáról írt alá megállapodást Burány Sándor munkaügyi és Magyar Bálint oktatási miniszter. A cél, hogy biztosítsák azokat a lehetőségeket, amelyek révén versenyképesebb tudással rendelkeznek az iskolából kikerülők és azok, akik arra kényszerülnek, hogy újabb szakmát tanuljanak.
A kormány programjában kiemelt szerepet kapott az élten át tartó tanulás. Ehhez szorosan kapcsolódik a felnőttképzés és az iskolarendszerű szakképzés összehangolása és kormányzati támogatása. Erről írt alá megállapodást hétfőn Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi, valamint Magyar Bálint oktatási miniszter.
A cél az iskolarendszerű szakképzést konkrét feladatokkal, a felnőttképzést pedig irányelvekkel és cselekvési programmal fejleszteni - mondta Burány Sándor.
Európai Oktatási Térség
Az oktatási miniszter kiemelte: Magyarország és az Európai Gazdasági Térség jövőbeni fejlődése, a globális gazdaságban elfoglalt helye, sikeressége szempontjából kiemelt jelentősége van a gazdasági tér igényeihez szorosan kötődő Európai Oktatási Térség kialakításának.
A megállapodás értelmében közvetlen kapcsolatot teremtenek az oktatási és a gazdasági térség között, valamint racionálisan hasznosítják az iskolarendszerű szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés kapacitásait. A felek összehangolják a képzési programokat, a kutatásokat és az infrastrukturális fejlesztéseket is.
Magyar Bálint elmondta: arra lehet számítani, hogy a középfokú oktatásban résztvevő diákok száma a stagnálás után csökkenésnek indul. Ezáltal technikai, infrastrukturális és szellemi kapacitások nyílnak meg, amelyeket a felnőttképzés területén lehet majd hasznosítani. Hozzátette: míg Magyarországon a felnőttképzésben résztvevők aránya 2-3 százalék körül van, addig ez az Európai Unióban átlagosan 12 százalék, de vannak olyan nyugati országok, ahol ez a szám eléri a 20 százalékot is.
Versenyképesebb tudás
Fontos, hogy biztosítva legyenek azokat a lehetőségek, amelyek révén versenyképesebb tudással rendelkeznek az iskolából kikerülők és azok, akik a munkával töltött évek során arra kényszerülnek, hogy újabb szakmát tanuljanak. A felnőttképzést és az iskolarendszerű képzést koordinálni kell, és a két rendszernek egymásra kell épülnie - tette hozzá a munkaügyi miniszter.
A megállapodás szerint a két tárca szorosan együttműködik az uniós források hatékony felhasználásának érdekében is. A Nemzeti Fejlesztési Terv humánerőforrás-fejlesztési operatív program szakképzést érintő intézkedéseinek célja: az egész életen át tartó tanulás támogatása, az alkalmazkodóképesség javítása, az átláthatóság biztosítása, a képzés és az intézményrendszer szétaprózottságának megszüntetése, az iskolai rendszerből lemorzsolódottak arányának csökkentése és a szakképzettséggel rendelkezők munkaerő-piaci esélyeinek növelése.
Ugrás vissza Ugrás vissza...