Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:1956 hőseire emlékezett az ország

Cikk:

A Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonással megkezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulójának állami ünnepségei. Az öt közjogi méltóság Nagy Imre szobránál és az Ötvenhatosok terén helyezett el koszorút, a megemlékezést több demonstráló füttyszóval, bekiabálásokkal próbálta megzavarni.

Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulóján. Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő díszszemlét tartott.

Az ünnepségen az államfő mellett részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A meghívottak között volt sok politikus és közéleti személyiség, jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői is.

Megemlékezés Nagy Imre szobránál és az Ötvenhatosok terén

Az öt közjogi méltóság ezután a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobránál koszorúzott. A budapesti Vértanúk terén miniszterek, pártpolitikusok is elhelyezték a megemlékezés virágait.

Sólyom László, Gyurcsány Ferenc, Szili Katalin, Bihari Mihály és Lomnici Zoltán később az Ötvenhatosok terén helyeztek el koszorút. Az emlékműnél lerótta tiszteletét két ötvenhatos elítélt, a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök két unokája, illetve a budapesti diplomáciai képviseletek vezetői is.

Sólyom László a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobránál


Tiszteletadás a Rákoskeresztúri Köztemetőben

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléke előtt tisztelgett budapesti Rákoskeresztúri Köztemetőben. A házelnök a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök sírján fehér liliomból és krizantémból kötött virágcsokrot helyezett el. Fejet hajtott a névtelen áldozatok, névtelen elesettek sírjánál, majd a Nemzeti Panteonhoz ment.

Kétszázan tüntettek az állami ünnepségek közelében

Nem egészen kétszáz ember tüntetett kedden délelőtt Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján rendezett állami ünnepségek helyszínei közelében. Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt a rendőrség kordonnal zárta körül a Kossuth teret, az Országházhoz közeli utcákban több embert igazoltattak.

Délben elbontották a Kossuth téri kordont

A demonstrálók előbb a zászlófelvonást igyekeztek füttyszóval és bekiabálásokkal megzavarni, majd a Vértanúk tere közelében gyülekeztek. Az ott felállított kordonhoz többen a Szabadság téri református templomtól érkeztek, ahol az állami ünnepségekkel egy időben rendeztek szoboravatást. A Hazatérés temploma előtt a Magyar Gárda tagjai álltak sorfalat árpádsávos zászlókkal.

Az Ötvenhatosok terén hatvan-nyolcvan fős csoport próbálta megzavarni a koszorúzást. Akadtak viszont, akik azt tették szóvá, hogy miért látható árpádsávos zászló is a történelmi lobogók között. Az ünnepség befejeződése után, kevéssel fél tizenkettőt követően oszlani kezdett a csoport. A rendőrség ezzel egy időben a Kossuth Lajos tér és környékén felállított kordont is elbontotta.

Ünnepség a budapesti 56-os emlékműnél

Komolyabb atrocitás nélkül, szórványos bekiabálások mellett zajlott le kedd este a budapesti Ötvenhatosok terén a forradalom és szabadságharc 51. évfordulójára emlékező, kulturális műsorral egybekötött ünnepség. A tavaly felavatott emlékműnél, a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett műsorban, meghívott neves művészek adtak elő 1956-os verseket, a forradalomra emlékező írásokat Benkő László aláfestő zenéje kíséretében. Elsőként Simon Kornél, a Vidám Színpad művésze narrátorként beszélt, szavai szerint 30 éves fiatalemberként emlékezett meg az 51 évvel ezelőtti eseményekről, idézve Göncz Árpád volt köztársasági elnököt: "ahány ember, annyi ötvenhat". A rendezvényt egy kisebb csoport időnként bekiabálásokkal igyekezett megzavarni. A demonstrálók a miniszterelnököt és kormányát szidalmazták. Voltak, akik az ünnepségről távozó Zsigmond Attila volt MDF-es országgyűlési képviselőt szapulták a közös ünneplésért Demszky Gáborral, Budapest főpolgármesterével.

Átadták a Nagy Imre-érdemrendet

Ferge Zsuzsa akadémikusnak, Gereben István geofizikusnak, oceanográfusnak, Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek, Rainer M. János történésznek, valamint Ujvári József nyugalmazott dandártábornak Nagy Imre-érdemrendet adományozott Sólyom László köztársasági elnök kedden Budapesten a Sándor-palotában. Az eseményen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.

Sólyom László - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előterjesztésére - "a hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként" adományozta a kitüntetést.

Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: a Nagy Imre-érdemrendet azok kapják meg, akik azért tettek, "hogy 56 igaza, fénye és üzenete máig ható legyen".  A miniszterelnök a kitüntetetteknek azt kívánta, őrizzék meg képességüket, szolgálják a nemzetet és 1956 szellemiségét. Sokaknak okoz konfliktust, hogyan egyeztethető össze a személyes egyéni élmény, a nemzet, a politikai közösség közös meggyőződésével - mutatott rá Gyurcsány Ferenc. Mint fogalmazott: "a szabadság, a demokrácia, a függetlenség nemes küzdelmeként tekintünk 56-ra".

Rendőri intézkedések a ünnepségsorozat idején

A rendőrség kiemelt figyelemmel készült az október 23-i budapesti események biztosítására. A fővárosban kedden összesen 59 rendezvényt tartottak különböző szervezetek. A programok békésen és rendzavarás nélkül zajlottak.

Hétfőn és kedden ugyanakkor több csoport tartott a rendőrség által nem engedélyezett demonstrációt a fővárosban. Hétfőn este a Nyugati tér közelében a rendőrök elfogták és szabálysértési őrizetbe vették Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét.

Bencze József országos rendőrfőkapitány kedden sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Toroczkai László felelőssége a hétfőn történtekért egyértelmű. A Szabadság téri demonstráció szervezője tudatosan nem vette át a bejelentett vonulást megtiltó rendőrségi határozatot. A rendőrök telefonon is hívták és közölték fele a tilalmat. A rendőrség a sajtóban is nyilvánosságra hozta, hogy törvénytelen a tervezett vonulás. Toroczkait kedden egy vidéki város fogdájába szállították át.

Kedden este fél nyolckor a Rendszerváltó Fórum főszervezője bejelentette, hogy az Alkotmány utcánál tartott demonstrációt befejezettnek tekinti. A bejelentés ellenére a helyszínen maradt több tucat résztvevő a többszöri felszólítás ellenére sem távozott, a rendőröket kövekkel, üvegekkel dobálták. A rendőrség a csoportot feloszlatta, ennek során elfogtak egy körözött férfit, továbbá 13 eljárást indítottak garázdaság, közbiztonságra veszélyes eszköz birtoklása, illetve a rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt. Este 10 óra után, a Kálmán Imre utcánál spontán módon ismét egy 50-70 fős csoport gyűlt össze. Többszöri felszólítást követően a megjelenteket a rendőrök igazoltatták, néhányukat a rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt előállították.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...