Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megemlékezések november 4-én

Cikk:

Az egész országban megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 51. évfordulója alkalmából vasárnap. Az öt közjogi méltóság este a Hősök terén koszorúzott.


Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 51. évfordulójára emlékező gyásznapon országszerte megemlékezéseket tartottak vasárnap. Sólyom László köztársasági elnök reggel a Rákoskeresztúri Új köztemetőbe látogatott, ahol először a központi emlékművet koszorúzta meg, főhajtását követően Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjához vonult. Az államfő koszorút helyezett el a forradalom vezető személyiségeinek sírjánál, a 298-as parcellánál a hazáért vértanúhalált halt holtakra, valamint az ismeretlen helyen nyugvókra emlékezett, végül a 301-es parcellánál, a kommunista diktatúra és az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás vértanúinak névsora előtt tisztelgett. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magánemberként járt a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában vasárnap reggel. A gyásznapon a kormányfő nyolc sírnál járt és virágot vitt.

Az öt közjogi méltóság koszorút helyez el az ismeretlen katona sírjánál a Hősök terén

Emlékezés és Gyász napja címmel állami rendezvényt tartottak a Hősök terén, ahol az öt közjogi méltóság közösen koszorúzott. Az évfordulót lezáró ünnepséget tüntetők próbálták megzavarni, az Andrássy út két oldalán, a Hősök terével szemben mintegy hetven ember gyűlt össze, közülük többen a miniszterelnököt gyalázó rigmusokat skandáltak.

A Honvédelmi Minisztérium a soroksári Jutadombon, a katonai emlékműnél tartott koszorúzást, amelyen részt vett Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Mikita János altábornagy, a magyar hadsereg vezérkari főnökének helyettese a helyszínen elmondta, hogy a Jutadomb azon kevesek közé tartozott, ahol a magyarok sikerrel szálltak szembe a szovjetekkel 1956. november 4-én.

Koszorúzást és csendes megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom áldozatai tiszteletére a Kerepesi úti temetőben is. Az 1956-os hősi halottak és áldozatok emlékhelyénél az ,56-os Kegyeleti Bizottság és a hozzátartozók helyezték el koszorúikat.

A Parlamentben átadták a Mindszenty emlékérmet, amelyet idén Kozma Imre atya, irgalmas rendi szerzetes, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, valamint Tunyogi Csapó Gábor 1956-ban Németországba emigrált író vehetett át.


Ugrás vissza Ugrás vissza...