Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megemlékezések a nemzeti gyásznapon

Cikk:

Csütörtökön országszerte megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 54. évfordulójáról. A köztársasági elnök az Új Köztemetőben koszorúzott, Simicskó István honvédelmi államtitkár a budapesti Juta-dombnál mondott beszédet, a Parlamentben pedig átadták a Mindszenty-emlékérmeket.

Országszerte megemlékezéseket tartottak csütörtökön az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 54. évfordulóján. A nemzeti gyásznap délelőttjén a Himnusz hangjaira felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság lobogóját a Parlament előtti Kossuth téren. Az eseményen jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök.

A köztársasági elnök délelőtt a rákoskeresztúri Új köztemetőben koszorúzott a forradalom áldozataira emlékezve. Az államfő először a 300-as parcellánál található központi sírhelynél helyezett el koszorút, majd Nagy Imre egykori miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjánál rótta le kegyeletét. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes koszorút helyezett el az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottainak emlékművénél a Fiumei úti nemzeti sírkertben.
 
Simicskó: az ,56-os hősök visszaadták a nemzet önbecsülését

Az ,56-os hősök tettükkel visszaadták a nemzet önbecsülését, amire már lehet építeni - közölte Simicskó István honvédelmi államtitkár csütörtökön a tárca által szervezett megemlékezésen, Budapesten aXXIII. kerületi Juta-dombnál felállított katonai emlékműnél. Az emlékmű azoknak a soroksári, pesterzsébeti nemzetőröknek, felkelőknek és esztergomi légvédelmi tüzéreknek állít emléket, akik ott harcoltak a Juta-dombnál 54 évvel ezelőtt a szovjet tankokkal szemben.

Mint a megemlékezésen elhangzott, 1956. november 4-én megindult a szovjet hadsereg Forgószél nevű hadművelete. Ugyanezen a reggelen egy szovjet zászlóalj és az ahhoz csatlakozó, magyar államvédelmi katonákból álló konvoj jelent meg a Juta-dombnál felállított magyar állás előtt. Útjukat nem tudták folytatni, mert a forradalomhoz csatlakozó katonák és a nemzetőrök meghátrálásra kényszerítették a konvojt. A győztes összecsapás nem maradt megtorlás nélkül: 1958-ban tizenegy olyan magyar katonát ítéltek halálra, aki részt vett a juta-dombi ütközetben; közülük hetet kivégeztek.
 
Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben

Átadták a Mindszenty-emlékérmet, a Mindszenty Társaság díját Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspöknek, Koltay Gábor filmrendezőnek és Nagy László doktorandusz hallgatónak a Parlamentben. Szécsi Árpád politológus, a Mindszenty Társaság tagja Kiss-Rigó Lászlóról laudációjában elmondta: a kitüntetett az elismerést azért kapta, mert Mindszenty József bíboros szellemiségében végzi tevékenységét. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke Koltay Gábor tevékenységét méltatva azt mondta: a filmrendező nemzedékének egy rendkívüli személyisége, akinek "művészi érzékenysége, tudásszomja keresi a hiteles embereket a műveihez" a múlt feldolgozása érdekében. Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság titkára Nagy Lászlóról szólva kiemelte: a 250 ezer forintos kutatói ösztöndíjat (a másik két díjhoz nem jár pénz) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) történettudományi doktori iskolájának hallgatója Mindszenty József 1941. április és 1945. október közötti életútjának kutatására kapja. Ezen keretek között Mindszenty karitatív tevékenységét, veszprémi püspökségének történetét is igyekszik majd felkutatni.

A díjátadás után a Mindszenty Társaság megkoszorúzta Nagy Imre egykori miniszterelnök és Mindszenty József parlamenti emléktábláját. Utóbbi emléktáblát azért helyezték el a Parlamentben, mert 1956. november 3-án itt működött a rádió, amelyben Mindszenty elmondta elhíresült beszédét.

A szerb nagykövetségen koszorúzott a Nagy Imre Társaság

Koszorút helyezett el Szerbia és Montenegró budapesti követségének falán a Nagy Imre Társaság és Dejan Sahovic nagykövet. A résztvevők arra emlékeztek, hogy Nagy Imre és társai 1956 november negyedikén a jugoszláv külképviseleten kaptak menedéket. Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetének elnöke az eseményeket felidézve arról beszélt, hogy a jelenlévők azoknak a gesztusoknak a tanúi, amelyekkel az egykori jugoszláv nagykövetség dolgozói kiálltak a menedéket kérők mellett.

Összesen 32 egykori nemzetőr kapott kitüntetést Budapesten, a hadtörténeti múzeumban - közölte az 1956-os Nemzetőrség Hagyományápoló Tanácsa. Az ünnepséggel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy 1956. november 4-én a szovjet intervenció nem tudta elsöpörni az ellenállást, a küzdelem tovább folyt fegyveres harc, sztrájkok, tüntetések formájában. A Politikai Foglyok Országos Szövetsége Budapesten, a Fiumei úti nemzeti sírkertben állított fehér márványkeresztet a  forradalom és szabadságharc utcai harcaiban elesett ismeretlen hősök tiszteletére.

A fővárosban a nemzeti gyásznap rendezvényeinek zárásaként több százan vonultak a Szent István-bazilikától a Kossuth térig, ahol katonai tiszteletadással levonták a Magyar Köztársaság félárbocra engedett lobogóját és őrlángra állították a forradalom lángját. A menet 19 óra után indult el a bazilikától, ahol egy órával korábban Berkes Kálmán vezényletével elhangzott Mozart Requiem című zeneműve. A koncerten jelen volt a köztársasági elnök is. A budapesti helyszíneken kívül Debrecenben, Keszthelyen, Szegeden és Veszprémben tartottak megemlékezéseket.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...