Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország is megemlékezett szeptember 11-ről

Cikk:

Orbán Viktor kormányfő Barack Obama elnöknek írt levelében fejezte ki együttérzését az áldozatok családjainak és az amerikai népnek, több párt pedig közleményben emlékezett meg az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadások tizedik évfordulójáról.

Orbán Viktor a levélben világossá tette: a nemzetközi közösség a demokratikus értékek védelme érdekében továbbra is számíthat Magyarországra a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemben – áll Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő közleményében. A magyar kormányfő együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak és az amerikai népnek, egyúttal tájékoztatta Barack Obamát az évforduló alkalmából rendezett magyarországi eseményekről.

Budapesten és Hatvanban a tűzoltók egy perces néma gyásszal emlékeztek meg a terrortámadásban elhunyt 343 tűzoltóról. Kecskeméten emlékfutást rendeztek, a budapesti Tűzoltó Múzeum pedig egy csaknem negyven, a terrortámadás utáni mentést ábrázoló fotóból összeállított tárlattal állít emléket a mentés közben elhunytaknak.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elutasítja a terror minden formáját, és felhívja az európai és amerikai döntéshozók figyelmét, hogy a mostani és a következő nemzedékek jövője érdekében tegyenek meg mindent a nyugati, keresztény gyökerű civilizáció értékeinek megvédéséért, a biztonság megőrzéséért - írta Stágel Bence a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Törcsi Péter alelnök.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője közleményében úgy fogalmazott, hogy a tíz évvel ezelőtti összehangolt terrorakció nemcsak egyéni tragédiákról szólt, az al-Kaida ezen a napon az egész nyugati civilizáció ellen intézett támadást az Egyesült Államok területén. A politikus a támadás áldozataira emlékezve hangsúlyozta, szeptember 11-e nem a muzulmán világ és Amerika csatája volt, hanem egy szélsőséges terrorszervezet támadása a nyugati kultúra ellen. Mesterházy hangsúlyozta: az erőszak ellenszere a tolerancia, a másik és mások elfogadása.

Az LMP-s Szabó Tímea közleményében arról írt: aki terrorcselekményekben részt vállal, támogatja, vagy akár csak igazolni próbálja, az kiiratkozik az emberiség ép erkölcsű részéből - bőrszíntől, vallástól, politikai meggyőződéstől függetlenül. Egyben felhívta a figyelmet, hogy "a szabadságjogok korlátozása árán elért relatív biztonság illúzió, az ilyen indokokkal bevezetett fokozott állami ellenőrzés éppen a hazájukat szerető polgárok jogait csorbítja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...