Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyereményjátékkal ösztönzik a méhnyakrákszűrést

Létrehozva: 2005. október 11.
Módosítás: 2005. október 11.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Októberben nyereményjáték és kommunikációs kampány indul a méhnyakrákszűrésen való részvétel ösztönzésére. Az egészségügyi tárca megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy védőnők is elvégezhessék a szűrővizsgálatot.

Októberben Liliom elnevezéssel program indul nyereményjátékkal és kommunikációs kampánnyal, melynek célja, hogy ösztönözze a nőket a méhnyakrákszűrésen való részvételre - közölte az egészségügyi miniszter kedden Budapesten.

A program célja, hogy a szűrővizsgálatra hívott nők ötven százaléka vegyen részt vizsgálaton - mondta Rácz Jenő a programot bemutató sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az onkológiai betegségek esetén különösen fontos a korai felismerés, mivel így nagyobb az esély a gyógyulásra. A helyszínen kiosztott tájékoztató szerint jelenleg csupán a nők négy százaléka vesz részt államilag finanszírozott szűrésen, pedig a méhnyakrák különösen jól gyógyítható, ha idejében felfedezik.

Védőnők is szűrhetnének

A miniszter közölte, hogy a hatékonyabb megelőzés érdekében a szaktárca megvizsgálja azt a javaslatot is, hogy a szakorvosok mellett a védőnők is elvégezhessék a szűrővizsgálatot. Mint mondta, eddig Magyarországon a szűrés keretében csak szakorvosok vehettek kenetet a nőktől, de a nemzetközi tapasztalatok, főként az angol példa azt mutatja, hogy bizonyos populációkban jelentősen megemelkedik a szűréseken való részvétel, ha védőnők végzik el a vizsgálatot. Ezért a szaktárca a népegészségügyi kormánymegbízottal közösen programot dolgoz ki, melynek eredményeként néhány hónapon belül megkezdődhet egy modellvizsgálat az ország egy kijelölt területén a védőnők bevonásával.

Nyerhetnének a szűrésen résztvevők

Rácz Jenő figyelmeztetett arra, hogy a méhnyakrák nemcsak az idősebb korosztályt érinti, hanem a fiatalokat is, ezért a szűrővizsgálatra a 25-65 év közötti nőket várják.

Bujdosó László országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy a Liliom program keretében a szűrővizsgálatról szóló behívólevéllel együtt egy nyereményszelvényt is küldenek a hölgyeknek. Azok a nők, akik megjelennek a szűrővizsgálaton, egy személygépkocsival és további tárgynyereményekkel gazdagodhatnak a februári sorsoláson.

A vizsgálatra hívó szelvényekhez a nagyobb postákon is hozzájuthatnak az érintettek, így mindenki részt vehet a szűréseken - fűzte hozzá.

Jutalmazzák az orvosokat is

Októbertől februárig tartó kommunikációs kampány keretében a szűréseken való részvételre ösztönző televíziós és rádiós felhívásokat vetítenek majd, valamint sajtóhirdetésekben és óriásplakátokon hívják fel a figyelmet a megelőzés fontosságára. Emellett minden megyében külön programokat szerveznek. A legtöbb hölgyet mozgósító orvos pedig kétmillió forint értékű műszert vásárolhat rendelője korszerűsítésére.

Ugrás vissza Ugrás vissza...