Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Társadalmi összefogás a mellrák ellen

Létrehozva: 2005. szeptember 20.
Módosítás: 2005. szeptember 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Idén október 2-án rendezik meg a hagyományos, mellrák elleni sétát a Lánchídon. Az elmúlt években csökkent a mellrák aránya a daganatos megbetegedések között, tavaly azonban még mindig több mint kétezer nő vesztette életét emiatt.

A kormányzat, az üzleti és a civil szféra együttműködésével idén negyedik alkalommal szerveznek figyelemfelkeltő és tájékoztató programokat a mellrák elleni küzdelem támogatására. "Az egészség hídja" összefogás keretében október 2-án tudományos konferencia kezdődik a Magyar Tudományos Akadémián, majd 18.25-kor a mellrák elleni küzdelem ismert személyiségei, George Herbert Walker , az Amerikai Egyesült Államok nagykövete, az összefogás alapítója, Nancy Brinker korábbi amerikai nagykövet, Dobrev Klára fővédnök, valamint a szakmai fővédnökök: Rácz Jenő egészségügyi és Göncz Kinga családügyi miniszter részvételével a jelenlévők átsétálnak a rózsaszínen kivilágított Lánchídon.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, a társadalmi összefogásnak is köszönhetően Magyarországon a mellrák a leggyakrabban előforduló daganatos betegségek listáján az első helyről a harmadikra szorult vissza. Ám így is évente több mint kétezer, 2004-ben összesen 2316 nő halálát okozta. Rácz Jenő egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, a szám különösen nagy, ha figyelembe vesszük, hogy az idejében felismert mellrák ma már gyógyítható: a betegek túlélési esélye 90 százalékos.

A kockázat csökkentése érdekében indult el a népegészségügyi program szűrési kampánya. Ennek keretében minden 45 és 65 év közötti nőt kétévente mammográfiás szűrésre hívnak be. 202 januárja és 2005 áprilisa között összesen 2 113 253 meghívót postáztak ki, a részvételi arány pedig 60 százalékos. A hazai adatok szerint a kötelező szűrést megelőzően a megbetegedések 80-90 százalékát a nők maguk észlelték, a legtöbbször azonban túlságosan későn. A kampány részvevői ezért a szűréseken való részvétel mellett a fiatalabb korosztályt elsősorban gyakori önvizsgálatra ösztönzik. A mellrák felismerését ugyanis nehezíti, hogy nem jár fájdalommal.

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége a tájékoztatón úgy fogalmazott, a mellrák olyan betegség, amely egyedül nem győzhető le. Az esemény fővédnöke szerint azok a települések értek el kiemelkedően magas részvételi arányt a szűrővizsgálatokon, ahol a szomszédok és az ismerősök törődnek egymással, egymás egészségével. - Nincs az a kormány vagy civil szervezet, amely képes lenne az élet valamennyi kisebb-nagyobb problémáját összefogás nélkül, egyedül megoldani - fogalmazott.

Ugrás vissza Ugrás vissza...