Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták az első magyarországi gyermekmentő-orvosos kocsit

Létrehozva: 2005. június 24.
Módosítás: 2005. június 27.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Mozgó kórházként üzemelő gyermekmentő-orvosos kocsit adtak át a Szent Márton Gyermekmentőszolgálatnak. Az intenzív terápiás eszközökkel felszerelt gépkocsi megközelítőleg 20 millió forintba került.

Az országban elsőként adtak át pénteken gyermekmentő-orvosos kocsit a Szent Márton Gyermekmentőszolgálatnak, amelyet világszínvonalú mentéstechnikával, intenzív terápiás eszközökkel szereltek fel - mondta Krivácsy Péter , az alapítvány kuratóriumi elnöke. A gépkocsi és a felszerelés értéke megközelítőleg 20 millió forintba került.

Az elnök elmondta: ez a speciálisan felszerelt autó nem a megszokott értelemben számít rohamkocsinak, mert beteget nem szállít, a személyzet csak a helyszínen látja el a pácienseket, és az elsődleges ellátás után dönt a beteg további sorsáról.

- Az ellátás első órája meghatározza a beteg további gyógyulási esélyeit - mondta Krivácsy Péter, hozzátéve, ez a kocsi, ezzel a felszereltséggel, mintegy mozgó kórház funkcionál.

A várhatóan augusztusban munkába álló gépkocsi speciálisan kialakított hátsó részében helyezkednek el a műszerek, többek között EKG-monitor defibrillátorral, lélegeztetőgép, motoros szívó, gerinc- és vákuumágy, speciális kötszerek, gyógyszerek. Az alapítvány az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) együttműködve üzemelteti a gyermekmentő orvosos kocsit úgy, hogy a személyzet az alapítvány alkalmazásában áll, az irányítást a mentőszolgálat végzi.

Gyermekellátásra szakosodott mentőszolgálatok

A Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítványt 1997-ben azzal a céllal alakult, hogy az OMSZ-szal karöltve az akut életveszélyesen beteg gyermekek mentőellátását segítse. Ennek első állomásaként 1999-ben indítottuk el a 203-as hívójelű gyermekrohamkocsit, amely képes a legmagasabb színvonalon biztosítani a csecsemők és gyermekek helyszíni sürgősségi ellátását. Magyarország egyetlen gyermekrohamkocsija azóta a nap 24 órában dolgozik.

A tavalyi évben 31 mentőszervezetnek adott át az alapítvány 20 millió forint értékű komplett gyermeksürgősségi felszerelést. Ezzel biztosítatták, hogy megyénként legalább egy olyan mentőegység működjön, amely alkalmas a magas szintű gyermekellátásra is. A gyermekmentő-orvosos kocsit az alapítvány támogatók adományaiból és pályázatok útján nyert pénzekből tudta megvásárolni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...