Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Letették a Mercedes-gyár alapkövét Kecskeméten

Cikk:

Az elmúlt öt évben a gazdasági tárca 74 vállalat 79 projektjét támogatta egyedi kormánydöntés alapján. A szerződött vállalatok - köztük a Mercedes-konszern és a Hamburger Hungária - csaknem 1400 milliárd forint értékű beruházásra és több mint 33000 új munkahely létrehozására vállaltak kötelezettséget - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő.

Pénteken Bajnai Gordon miniszterelnök, a Daimler-Benz AG vezetői és Zombor Gábor polgármester elhelyezték Kecskeméten a Mercedes gyár alapkövét. A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008. június 18-án jelentette be, hogy Magyarországon fogja gyártani új generációs Mercedes A és B modelljeit, s hogy a mintegy 800 millió eurós (200 milliárd forintos) beruházással megvalósuló, 2500 főt foglalkoztató üzemet Kecskeméten építik fel. Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása a közvetlen foglalkoztatottakon kívül a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet létesít.

Több mint 25 milliárdot kapott a két legnagyobb beruházás

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2004 és 2009 között 74 vállalat 79 projektjére kötött egyedi kormánydöntés alapján támogatási szerződést: ezek közül kiemelkedik a Mercedes gyár és a Hamburger Hungária papírgyárának építése, amelyek együtt több mint 25 milliárd forintos támogatást kaptak - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő.

A Mercedes befektetése mind volumenében, mind munkahelyteremtő hatását tekintve kiemelkedő fontosságú Magyarország számára. A 22,1 milliárd forint egyedi kormánydöntéssel támogatott beruházással olyan kiemelkedő presztízsű emblematikus vállalat veti meg lábát hazánkban, amely további magas minőségű befektetéseket vonzhat a régióba - vélekedett. A Hamburger Hungária Kft. dunaújvárosi gyára a legnagyobb volumenű magyarországi újra beruházás. A Kelet-Közép-Európa legnagyobb hullámtermék-gyártó vertikumát működtető Hamburger konszern magyar leányvállalatához kötődő beruházással a régió legkorszerűbb technológiájával rendelkező hulladékpapír-feldolgozó létesítménye jön létre. A beruházás a kormány egyedi döntése alapján közel 3,5 milliárd forint támogatáshoz jut - tette hozzá a kormányszóvivő.

A válság kitörése után is jelentkeztek befektetők

Szollár Domokos kiemelte: az elmúlt években az egyedi kormánydöntéssel szerződött vállalatok közel 1400 milliárd forint értékű beruházásra és több mint 33000 új munkahely létrehozására vállaltak kötelezettséget. A támogatásban részesülő 74 vállalat közül 18 a gazdasági világválság 2008. szeptemberi kitörését követően döntött Magyarország mellett. Ez meghaladja az 500 milliárd forint beruházási értéket, s mintegy 6900 új munkahelyet jelent. Különösen sikeresnek mondható a 2009-es év, amelyben októberig 10 támogatási szerződés megkötésére került sor, 3200 fős potenciális új munkahellyel - jelentette ki.

A kormányszóvivő úgy látja: e támogatások igazán lényeges eredménye, hogy magas hozzáadott értékű, fejlett technológiájú, innovációs beruházások megvalósulását segítik. Mindez elősegítette azt a szerkezetváltást, amely alapján immár elmondható, hogy a tudásintenzív gazdasági ágazatok jól láthatóan jelen vannak a magyar gazdaságban.  

A kormányszóvivő szerint a magyar befektetéspolitika sikere, hogy miközben 2004-től kezdve a támogatási arány fokozatosan csökkent egy-egy beruházás esetében, addig a megkötött szerződések száma 2009-ig folyamatosan emelkedett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...