Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós központ nyílt a Merlin Színházban

Létrehozva: 2005. november 19.
Módosítás: 2005. november 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Európai uniós tájékoztatási központot avattak szombaton a fővárosi Merlin Színházban. Az intézmény munkatársai ingyenesen adnak felvilágosítást az érdeklődőknek.

Európa nem csak egy piac: működéséhez szükség van a társadalmi és politikai kohézióra is - mondta José Manuel Barroso , az Európai Bizottság elnöke a Merlin Európai Tájékoztatási és Kulturális Központ (Merlin ETKK) szombati megnyitó ünnepségén.

A globalizáció korában erős Európára van szükség, jobban, mint valaha - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az eseményen, amelyen részt vett Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Demszky Gábor főpolgármester. Hozzátette: a globalizációs kihívásokat a közös európai értékek felvállalásával és kivetítésével lehet eredményesen kezelni. José Manuel Barroso az európai értékek közé sorolta az emberi jogok védelmét, a szociális befogadó államot és a kulturális sokszínűséget.

Hangsúlyozta: Európa történelme az egymással versengő birodalmak krónikája, s az unió létrejötte az első alkalom, amikor nem külső erő hatására, hanem önkéntes alapon egyesülnek országok.

José Manuel Barroso elsőként jegyezte fel gondolatait a színház kávézójában elhelyezett európai üzenőfalra, majd magyar és külföldi felsőoktatási hallgatók unióval kapcsolatos kérdéseire válaszolt.

Hatékonyabb tájékoztatásra van szükség

Baráth Etele azt hangsúlyozta: az uniós állampolgárokat hatékonyabban kell informálni az unióról annak érdekében, hogy erős érdekérvényesítő képességű közösséget teremtsenek.

Demszky Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Merlin Színház olyan információs centrummá válik, amely az unió ügyeit, intézményeit ismerteti meg a nagyközönséggel.

A Merlin ETKK létrehozásával kibővül a Merlin Nemzetközi Színház tevékenységi köre. A központ a színház épületében ad ingyenes tájékoztatást a lakosságnak az Európai Unióról, a közösség integrációs, politikai, gazdasági és kulturális ügyeit érintő mindennapos brüsszeli eseményekről és az uniós pályázatokról.

A központ szakképzett munkatársai 12 és 19 óra között várják az érdeklődőket. A központ ingyenes internet-hozzáférést biztosít különböző uniós adatbázisokhoz, valamint tájékoztató anyagokkal is szolgál. Az intézmény emellett unióval kapcsolatos vitaesteket, kerekasztal-beszélgetéseket is szervez.

Ugrás vissza Ugrás vissza...