Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Folytatódik a piros metró felújítása

Létrehozva: 2006. május 29.
Módosítás: 2006. május 29.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Június 9-én estétől augusztus 19-ig különböző útvonalakon járnak majd a metrópótló buszok a Déli pályaudvar és az Astoria között a 2-es metró felújításának ez évi munkálatai miatt - jelentette be Demszky Gábor.  
A főpolgármester elmondta, hogy a 2003-ban kezdődött, s jövőre záruló, összességében 43 milliárd forintos felújítási munkákra idén 10 milliárd forintot költenek. A 10,4 kilométer hosszú, 11 állomásos, s több mint 30 éve épült 2-es metró idei rekonstrukciós munkálatai november 11-ig tartanak.  A nyári, nagyszabású forgalomkorlátozás után ősszel már csak öt hétvégén, valamint hétköznap esténként lehet metrópótló buszokra számítani.
 
22 új szerelvény közlekedik majd
 
Demszky Gábor kifejtette, hogy a felújítás végén műszakilag teljesen megújult pálya és 22 új metrószerelvény várja majd a piros metró utasait. Hozzátette, hogy heteken belül megkötik a 65 milliárd forint értékű szerződést a 4-es és a 2-es metró új járműveit készítő konzorciummal.  
 
A főpolgármester tájékoztatása szerint idén a Deák téri, a Moszkva téri és a Déli pályaudvari megálló korszerűsödik, átépítik a vágányokat, és szigetelik az alagutat. Az állomásokon a jelenleginél nagyobb tér, tisztább, világosabb, modernebb környezet várja majd az utasokat. A látássérült embereket a falban és a padlózatban kialakított speciális felületekkel és hangos tájékoztatással segítik.  
 
A főpolgármester a tízhetes kényszerszünettel együtt járó forgalmi torlódásokért előre is elnézést és türelmet kért a közlekedőktől.  
 
Összehangolták a nagykörúti felújítással
 
Vajda Pál főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a 2-es metró nyári felújítási munkálatait összehangolták az új nagykörúti villamosok peronjának átépítési feladataival és a városszerte zajló útfelújításokkal. Közölte, hogy június 9-én befejeződnek a peronátépítési munkák, s még aznap este megkezdődik a metró felújítása. A tízhetes metrószünet alatt a metrópótló buszok három hídon: az Erzsébet hídon, a Margit hídon és a Lánchídon közlekednek majd.  
 
Menyhért László, a BKV vezérigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a rendkívül bonyolult metrópótlással összefüggő tudnivalókról sokféle módon, például szórólapokkal és "mozgó életerős" tájékoztatással is informálják majd az embereket. Kérdésre elmondta, hogy a PR-feladatokra 70 millió forintot szánnak.  
Pályázatot írnak ki a liftek építésére
 
A vezérigazgató-helyettes szólt arról is, hogy a felújítás végére vagy maximum egy évvel később liftek is készülnek a mozgásukban korlátozott emberek számára. Megjegyezte, hogy pályázatot írnak ki a liftek építésére, amelyek közül az első a Blaha Lujza téren valósulhat meg, s egyben mintaként is szolgálhat.  
 
Hangsúlyozta, hogy a 30 méter mélybe vezető lift építése igen komoly műszaki feladat lesz. Ennek során akár az is előfordulhat, hogy az alagút néhány centiméterrel feljebb kerül, miután felülről megbontják a szerkezetét. Kérdésre elmondta, hogy a tervezett négymilliárd forintnál várhatóan kettővel többe kerül majd a liftek építése.  
 
Demszky Gábor ugyancsak egy kérdés kapcsán közölte, hogy a három állomás - köztük a Moszkva téri - felszín feletti részét is megújítják. Utalva arra, hogy a Moszkva tér teljes felújítása csak négy év múlva várható, megjegyezte, hogy "most a cél az, hogy a meglévő állapotokat kulturáltabbá tegyék". 
Ugrás vissza Ugrás vissza...