Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:2011-től utazhatunk a 4-es metrón

Cikk:

2010-re elkészül, de csak 2011-ben szállíthat utasokat a 4-es metró - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester.

A metró létesítményei 2010 őszére épülnek meg, de az ezt követő biztonsági tesztüzem miatt utasokat csak 2011 júniusában szállíthat az első ütemben rögzített 10 állomásos, 7,3 kilométer hosszú - Etele tér és a Baross tér közötti - szakaszon.

Demszky Gábor arról is beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat rövidesen átadja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek a 4-es metró beruházásának uniós támogatását megalapozó pályázati anyagot.

Hozzátette: a beruházás 450 milliárd forintos költségéből a maximumot, vagyis 60 százalékos támogatást kívánnak a brüsszeli forrásból a metrópályázatra igényelni, ez mintegy 270 milliárd forintot jelent.

Uniós döntés jövőre lesz

A főpolgármester arra is kitért, hogy a kormány a pályázati anyagot várhatóan még az idén benyújtja, de uniós döntés csak 2008 első félévére várható.

Az unió egyébként megköveteli, hogy az általa támogatott projektek költséghaszon-aránya tíz százalékkal meghaladja a költségeket. Ez az arányszám a várható társadalmi hasznát vizsgálja a beruházásnak, így a 4-es metró esetében - húsz évre és teljes vonalra számítva - a becslések szerint 116 százalékos a várható társadalmi haszon.

Növelni kell a tartalékalapot

Az uniónak két elvárása van a beruházással kapcsolatban: az első a költségcsökkentés, a második a tartalékalap növelése - mondta a főpolgármester, majd hozzátette, hogy a felszíni beruházásoknál sikerült 17 milliárddal csökkenteni a költségeket, ebből az összegből pedig 11 milliárd forintot átcsoportosítottak a tartalékkeretbe.

Az uniónak benyújtandó pályázatba 6 hónapos tartalékidőt is beépítenek, de a főváros továbbra is a 2010 végi határidőhöz tartja magát - jelentette ki Demszky Gábor.

Ugrás vissza Ugrás vissza...