Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megjelent a pályamódosító hitelprogramról szóló rendelet

Létrehozva: 2006. október 31.
Módosítás: 2006. október 31.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A közszférában foglalkoztatottak pályamódosító hitelprogramjának részleteit közzétette a kormány a Magyar Közlönyben.
A november 11-től hatályos szabályok egyebek mellett rendelkeznek arról is, hogy mennyibe kerül a hitel utáni állami kezességvállalás, és mikor kell lejárat előtt visszafizetni a kölcsönt.
A legfeljebb 3 millió forint összegű pályamódosító hitelt 10 éves futamidővel lehet felvenni, a türelmi idő 3 év. A rendelet kimondja azt is, hogy a munkaadó általi felmondás (felmentés) előtt legalább egy évet kellett megszakítás nélkül eltölteni a közszférában (pályakezdőknél elég a fél év). A közszférában történt foglalkoztatás a köztisztviselőt, a közalkalmazottat, a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjait, valamint a többségi állami tulajdonban lévő cég vagy közalapítvány alkalmazottját jelenti.
Köztartozás esetén nem jár
A hitelt csak gazdasági társaság alapítására, abban történő tőkeemelésre, valamint egyéni vállalkozás indítására lehet felhasználni. Aki eladja a futamidő alatt az üzletrészét, annak a teljes összeget azonnal vissza kell fizetnie.
Nem kaphat ilyen kölcsönt az, akinek lejárt adó- vagy más köztartozása van (hacsak nem kapott a fizetésre haladékot), továbbá akinek hitelszerződésből lejárt tartozása van, és az sem, aki ellen végrehajtás folyik.
Az MFB nyújtja a kölcsönt
A hitelt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyújtja, legfeljebb 20 milliárd forint összegben. Az állam a kölcsönre készfizető kezességet vállal, de ennek díját - a kölcsönösszeg 2 százalékát - a felvevőnek kell megfizetnie.
A hitelkérelmeket legkésőbb 2009. december 31-ig lehet benyújtani.
Ugrás vissza Ugrás vissza...