Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre indul az elektronikus járulékbevallás

Létrehozva: 2005. október 24.
Módosítás: 2005. október 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Jövőre a munkáltatóknak elektronikus formában kell összesítést küldeniük az APEH-nek az alkalmazottaik után befizetett járulékokról. Az e-szolgáltatásoknál legnehezebb feladat nem a technikai és jogszabályi háttér megteremtése, hanem az emberek hozzáállásának megváltoztatása - mondta Baja Ferenc politikai államtitkár hétfőn, a mobil technológia és az e-közigazgatás kapcsolatáról szóló konferencián.

A kormány tervei szerint jövőre a munkáltatóknak elektronikusan kell bevallaniuk az APEH-nek a dolgozóik után fizetett közterheket - mondta el Baja Ferenc , az elektronikus kormányzati szolgáltatásokért felelős kormánymegbízott hétfőn a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett konferencián, ahol a mobil technológiák és az elektronikus közigazgatási szolgáltatások kapcsolatáról volt szó.
A hivataloknak novembertől kötelező az e-ügyintézés
Az elektronikus ügyintézést a november 1-jén hatályba lépő Ket. (közigazgatási eljárásról szóló törvény) és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek teszik lehetővé. Az e-ügyintézés az állampolgárok számára csak lehetőség, aki akarja, természetesen a hagyományos formában is intézheti hivatalos ügyeit. A hivataloknak azonban novembertől kötelező befogadniuk az elektronikus formában indított ügyeket. Magyarországon már működik az e-cégeljárás is, így a megfelelő elektronikus aláírás, számítógép és internetkapcsolat birtokában bárhonnan lehet céges ügyeket intézni - mondta el az államtitkár.
Több a mobilos, mint az internező
Ugyanakkor látszik, hogy a közigazgatási e-szolgáltatások használatában nem az IT-piac fejlettsége, de még csak nem is a jogszabályi háttér megteremtése a legnehezebb feladat, hanem az emberek meggyőzése az új szolgáltatások hasznosságáról - fogalmazott az államtitkár. Baja szerint a mobil technológián alapuló közigazgatási szolgáltatásokat a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központnál (KÜK) lehetne a legkorábban bevezetni. A mobiltelefonok alkalmazása a közigazgatási szolgáltatásoknál azért is hasznos lehet, mert ma hazánkban tíz emberből kilencnek van mobilja, míg a rendszeresen internetezők aránya a különböző mérések szerint 15 és 23 százalék között van.
Péterfalvi: komoly kihívás lesz az adatvédelem
Balogh Zsolt György , a Pécsi Tudományegyetem Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszékének vezetője úgy véli, hogy hasonlóan nehéz feladat lesz megfelelni a szigorú adatvédelmi és adatbiztonsági követelményeknek. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az emberek ma nem bíznak abban, hogy az ügyintézés céljából megadott adataikat a cégek és szervezetek valóban csak arra a célra használják fel, amire azokat bekérték.
Ugrás vissza Ugrás vissza...