Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A médiabiztos a nemzetközi hívásokról és a roamingról

Cikk:

Hogyan vehetjük okosan, tudatosan igénybe a roamingszolgáltatást? A korábbi évek tapasztalatai alapján nyáron, a szabadságolások időszakában, illetve az iskolai szünidőben, az év többi időszakához képest nagyobb számban érkeznek panaszok a Média- és Hírközlési Biztos Hivatalához a roamingszolgáltatással összefüggő kérdéskörben. Ezek elsősorban a mobiltelefon-, illetve mobilinternet-szolgáltatás külföldön történő használatára, a külföldi hálózaton indított vagy fogadott hívásokra, illetve MMS és SMS küldésére, valamint adatok külföldi hálózaton történő forgalmazására, és mindezekért járó díjfizetésre és a számlázásra vonatkozó feltételekkel kapcsolatosak.

Tekintettel az aktualitásra, valamint a korábbi évek tapasztalataira támaszkodva, a roaming kérdéskörében történő jobb eligazodás érdekében a Média-és Hírközlési Biztos az alábbi tájékoztatást adja közre.

1. Mi a különbség a roaming és a nemzetközi hívás között?

Nemzetközi hívás esetében belföldi telefonkészülékünkről külföldi számot tárcsázunk, míg roaming esetében külföldön használjuk magyarországi mobiltelefon-szolgáltatásunkat. Amennyiben belföldről magyarországi hívószámot tárcsázunk, akkor a hívott fél tényleges tartózkodási helyétől (belföld vagy külföld) függetlenül, a magyarországi hálózatra vonatkozó díjszabás érvényes ránk.

2. Mikor vesszük igénybe a roamingszolgáltatást?

Amikor hazai mobiltelefon- és/vagy mobilinternet-szolgáltatásunkat külföldön használjuk, azaz külföldi hálózaton indítunk vagy fogadunk hívást, MMS-t, SMS-t küldünk, valamint külföldi hálózaton forgalmazunk adatokat.

3. Ha (belföldi előfizetéssel rendelkező) ismerősünk külföldön tartozódik és felhívjuk, akkor magasabb lesz a számlánk?

Nem, mert nem tudhatjuk, és nem is kell tudnunk arról, hogy a hívott szám előfizetője külföldön tartozódik, tehát ebben az esetben is ugyanannyi lesz a számlánk, mintha a hívott fél belföldön tartózkodna.

4. Ha (belföldi előfizetéssel rendelkező) ismerősünk külföldön tartózkodik és felhív minket, akkor magasabb lesz a számlánk?

Nem, mert belföldön a hívásfogadás díjmentes, függetlenül attól, hogy a hívó fél belföldről vagy külföldről hív minket.

5. Ha külföldön használjuk (belföldi előfizetésű, vagyis magyarországi) telefonunkat, akkor kitől fogunk számlát kapni?

A megszokott körülmények között, vagyis ez esetben is a hazai szolgáltatónktól, Ft-ban meghatározott összegű számlát fogunk kapni, és ebben külön tételként fog szerepelni a külföldi hálózaton igénybe vett szolgáltatások (hívás, hívásfogadás, SMS és MMS küldés, adatforgalmazás) díja is.

6. Tennünk kell ahhoz valamit, hogy külföldön is tudjuk használni a mobiltelefonunkat?

Utazás előtt a szolgáltatónknál célszerű utánanézni annak, hogy kell-e aktiválni készülékünkön a roamingszolgáltatást vagy pedig az automatikusan be van állítva. A roamingszolgáltatás aktiválását csak egyszer kell elvégezni. Ha aktív a roamingszolgáltatás, akkor a telefon – a megfelelő beállítások alkalmazása mellett (a határon aktiváló kód küldése egyes kártyás előfizetéseknél, igény szerint az adatroaming bekapcsolása) – magától kapcsolódni fog a külföldi hálózatra.

7. Tennünk kell ahhoz valamit, hogy mobiltelefonunkat hosszabb ideig is használni tudjuk külföldön?

Igen, utazás előtt intézkedjünk a szolgáltatónknál a pénzügyi limit megemelésével kapcsolatban, annak érdekében, hogy a várhatóan magasabb hóközi forgalom miatt ne korlátozza a szolgáltatást.

8. Ha a roamingolás számos előnye ellenére nem szeretnénk külföldön használni a hazai előfizetésünket, hogyan tudjuk letiltani ezt a szolgáltatást?

Utazás előtt tájékozódjunk szolgáltatónknál a roamingszolgáltatás tiltásáról. Ha nincs ilyen szolgáltatás (nincs lehetőség a letiltásra), akkor külföldi tartozódásunk idejére a bejövő hívásokat tiltassuk le a szolgáltatónál – hiszen külföldön a hívásfogadás is díjköteles –, és a készüléken kapcsoljuk ki az adatforgalmazást.

9. Ha az adatroamingolás számos előnye ellenére sem szeretnénk használni a mobilinternet-szolgáltatásunkat külföldön, akkor mit kell tennünk?

A mobiltelefon-készüléken ki tudjuk kapcsolni az adatroamingolást, így a háttérben futó adatforgalmazással járó automatikus frissítések, letöltések sem működnek majd.

10. Külföldön is tudjuk használni a mobilinternet-szolgáltatást?

Tudjuk, de a megszokottnál jóval magasabb díjért. Az Európai Unió tagállamaiban, illetve Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben az adatforgalmazás díját 0,20 EUR/megabájt ellenértékében (jelenleg 78,3 Ft/megabájt) maximalizálták. Amennyiben azonban nem ezekbe az országba utazunk, akkor az adatforgalmazás díja ennek az összegnek akár a többszöröse is lehet, így indulás előtt mindenképpen célszerű tájékozódni a szolgáltatónknál a pontos díjak mértékéről.

11. Ha külföldről egy harmadik országba (nem Magyarországra) szeretnénk telefonálni, akkor milyen költségekkel kell számolnunk?

Amennyiben az Európai Unió tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben tartózkodunk és ezekbe az országokba kezdeményezünk hívást, üzenetküldést, vagy ezekből az országokból fogadunk hívást, akkor az Európai Unió területén maximalizált roaming díjakkal (euró-tarifa) kell számolnunk (így például ugyanannyiba kerülhet Ausztriából hazatelefonálni, mint Németországba). A szolgáltatók azonban ettől a főszabálytól egyes tarifacsomagjaikban eltérhetnek, ezért érdemes utazás előtt felvenni a kapcsolatot a szolgáltatóval abból a célból, hogy a tarifacsomagunkra vonatkozó díjat pontosan megismerhessük.

Amennyiben azonban a fenti országokon kívüli irányba (pl.: USA) kezdeményezünk hívást, úgy az euró-tarifa nem érvényes, és jóval magasabb összegekkel kell számolnunk – a pontos díjakról a szolgáltatónknál tudunk tájékozódni.

12. Külföldön melyik szolgáltató hálózatát tudjuk igénybe venni?

Mindenekelőtt vegyük figyelembe, hogy szolgáltatónk eleve azt a külföldi partneri hálózatot állítja be, amelynek igénybe vétele számunkra a legelőnyösebb lehet. Ha ez bármilyen okból nem tűnik megfelelőnek, lehetőségünk van más hálózat kiválasztására. Az utazás előtt tájékozódhatunk arról, hogy a célországban mely (külföldi) szolgáltatók hálózata érhető el számunkra (a hazai szolgáltatónk által szerződött roaming partnerek közül). Külföldre érkezésünket követően a mobiltelefon-készülékünkön ki tudjuk választani azt a hálózatot, amelyen bonyolítani szeretnénk a roaming forgalmat.

13. Mi is az az euró-tarifa?

Az euró-tarifa az Európai Unió tagállamaiban, valamint Izlandon, Norvégiában és Lichtensteinben igénybe vehető roamingszolgáltatás maximalizált nettó díjait jelenti (euró-hangtarifa: telefonálás, euró-SMS tarifa: SMS küldés, euró-adattarifa: adatforgalmazás tarifái). Amennyiben ezekbe az országokba utazunk, biztosak lehetünk abban, hogy a hívásfogadás 0,05 EUR/perc (jelenleg 19,5 Ft), a híváskezdeményezés 0,19 EUR/perc (jelenleg 74,4 Ft), az adatforgalmazás 0,20 EUR/megabájt (jelenleg 78,3 Ft), az SMS küldés 0,06 EUR/db (jelenleg 23,5 Ft) forintra átváltott díjnál nem lehet magasabb. Fontos tudni, hogy a díjak Ft-ra történő átváltásából, illetve a tagállamokban érvényes forgalmi adóból többletköltségek is származhatnak.

14. Igaz, hogy külföldön maximalizálva vannak a roaming díjak?

Részben igaz, de csak az Európai Unió tagállamaiban és Izlandon, Norvégiában és Lichtensteinben. Ha ezekbe az országokba utazunk, biztosak lehetünk abban, hogy a roamingszolgáltatások igénybevételének díját maximalizálták.

15. Igaz, hogy van olyan hazai szolgáltató, amely eltörölte a roaming díjakat?

A szolgáltatók a hatályos jogszabályok keretein belül maguk alakítják ki a díjszabásukat. Lehetőségük van arra, hogy ne számoljanak fel a roamingszolgáltatás igénybevételéért díjat. Körültekintően kell azonban eljárnunk, mert adott esetben ez csak bizonyos díjcsomagokra vonatkozhat. Az is előfordulhat, hogy a roamingszolgáltatás díja ugyan benne van a csomag alapdíjában, viszont a csomag többi feltétele nem felel meg telefonálási, internetezési szokásainknak, és végeredményben (hosszabb távon) többet fizethetünk, mintha más, nem „ingyenes” roaming igénybevételére vonatkozó díjcsomagot választottunk volna. Amennyiben nem utazunk havi rendszerességgel külföldre, célszerű mérlegelni, vajon megéri-e egy vagy két éven át egy akár magasabb havidíjú szolgáltatásért fizetni, ha csak évente egy-két alkalommal, rövid ideig tartózkodunk külföldön.

FIGYELEM: minden esetben célszerű alaposan áttekinteni a szolgáltatói kínálatokat, ajánlatokat, akciókat. Előfordulhat, hogy a roaming díj „mellőzése” a választott díjcsomag esetében csak EU országokban való szolgáltatás igénybevételére – esetleg ezen belül is csak a hazatelefonálásra – vonatkozik, így ha más országba utazunk, a szolgáltató a csomag szerinti roaming díjon felül akár további roaming díjakat is felszámolhat nekünk.
16. Lehetséges az, hogy a külföldi tartózkodást követően olyan tételek (pl. csoporton, flottán belüli hívás, lebeszélhető percek) is kiszámlázásra kerülnek, amelyek – a havi díj részeiként – korábban nem szerepeltek a számlában?

Az előfizetői szerződésben szereplő díjtételek – ellenkező kikötés hiányában – belföldi hálózatra vonatkoznak, azaz csak Magyarországon belül érvényesek. Ha roamingszolgáltatást veszünk igénybe, akkor minden olyan hívás, hívásfogadás, SMS küldés, internet használat, amely külföldön történik, díjköteles, és ezekre a belföldön szokásos díjszabás nem érvényes. A szolgáltatónak lehet olyan díjcsomagja, amelyben a roamingszolgáltatásra vonatkozóan is meghatároz lebeszélhető perceket, küldhető SMS-eket, leforgalmazható adatmennyiséget. Ez azonban csak néhány díjcsomagjára igaz és nem biztos, hogy a díjcsomag többi feltétele megfelel a telefonálási szokásainknak (ld. 15. pont).

17. Európai Unión kívüli országokban is tudjuk használni a hazai előfizetésünket?

Igen, de ilyenkor nem az Európai Unió tagállamaira, továbbá Norvégiára, Izlandra és Lichtensteinre érvényes díjszabás (euró-tarifa) vonatkozik ránk. Utazás előtt mindenképpen indokolt tájékozódnunk a szolgáltató honlapján vagy ügyfélszolgálatán.

18. Igaz, hogy az SMS fogadás külföldön is díjmentes?

Az Európai Unió szabályozása alapján a tagállamokban, valamint Izlandon, Norvégiában és Lichtensteinben ingyenes az SMS fogadás.

A szolgáltatókat nem kötelezi jogszabály arra, hogy ezeken az országokon túl más országokban is ingyenesen biztosítsák az SMS fogadást, ennek ellenére általában térítésmentesen biztosítják ezt a szolgáltatást. Utazás előtt tájékozódjunk a szolgáltatónál.

19. Lehetséges az, hogy roaming díjak szerepelnek a számlán, annak ellenére, hogy nem tartózkodtunk külföldön?

Ez előfordulhat az ún. szándékolatlan roaming esetében, vagyis akkor, ha nem lépjük át az országhatárt, de a telefonkészülékünk magától átvált az erősebb jelű külföldi hálózatra. Ez úgy kerülhető el, hogy határmenti településeken kikapcsoljuk az automatikus hálózatválasztást és kézi hálózatválasztásra állítjuk a készüléket.

Hasznos információ:

20. Lehetséges az, hogy ha külföldön sokat használom az internetet, akkor letiltja azt a szolgáltatóm?

Igen, ez előfordulhat, mégpedig a mi érdekünkben. A szolgáltatók automatikusan 50 eurós limitet alkalmaznak, ez garantálja azt, hogy ennek az összegnek a forintra átváltott értékénél (jelenleg 19.580 Ft) ne legyen magasabb a számlánk. Amennyiben nem megfelelő számunkra az 50 eurós limit, utazás előtt kérhetjük ennek módosítását a szolgáltatónál.

21. Külföldi mobilinternetezés során honnan tudhatjuk, hogy a limitből mennyit használtunk fel?

A szolgáltató tájékoztat arról, amikor elértük a limit 80%-át és akkor is, amikor már felhasználtuk a keretet. Mind a két esetben fel kell hívnia a figyelmet, hogy hogyan tudjuk kérni a szolgáltatás folytatását és ennek milyen költségei lesznek. Ha nem kérjük a szolgáltatás folytatását, akkor a további adat roamingolást letiltja a szolgáltató.

22. Ha külföldi tartozódásunk során kikapcsolom a mobilinternetet a telefonomon, akkor Wifi-n sem tudok internetezni?

Wifi-n keresztül igénybe tudjuk venni az internetszolgáltatást, de tudnunk kell, hogy adatvédelmi szempontból még a jelszóval védett nyílt hálózatok (Wifi) sem annyira biztonságosak, mint a mobiltelefonon/mobileszközön való adatforgalmazás.

23. Igaz, hogy az Európai Unióban el fogják törölni a roaming díjakat?

Jelenleg az Európai Parlament és a Tanács Európai Unión belüli nyilvános mobilhírközlő hálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló 531/2012/EU rendeletében szereplő maximalizált díjak alkalmazandóak. A rendelet a szolgáltatói árak maximumát határozza meg, melyektől a szolgáltatók lefelé eltérhetnek, ezen felül az euró-forint átváltásból, valamint az egyes tagállamok forgalmi adójának megfizetéséből származhat többletköltség. Folyamatban van a roaming rendelet módosítása, aminek eredményeképpen az Európai Unió tagállamaiban 2017. június 15. napjától a jelenlegi formában megszűnnek a roaming díjak.

 
Ugrás vissza Ugrás vissza...