Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több tucat pénzintézetnél lesz elérhető a midihitel

Létrehozva: 2003. október 14.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kilenc bankkal és több mint harminc takarékszövetkezettel kötött már eddig szerződést a gazdasági minisztérium a midihitel folyósításáról - jelentették be a GKM-ben kedden. További 76 takarékszövetkezettel a napokban szerződik a tárca, így megyénként legalább 5 településen elérhető lesz ez a hitelkonstrukció.

A kormány júliusban egy négylépcsős, a mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató programot fogadott el. Ennek harmadik "lépcsője" a Midihitel-konstrukció, amelyet kedden ismertetett Réthy Imre , a GKM közigazgatási államtitkára, Apatini Kornélné helyettes államtitkár és Szöllösi László főosztályvezető.

Tízmilliós hitel négy százalékpontos támogatással

A midihitelprogram szeptember 30-án indult, a GKM a konstrukció kidolgozásába bevonta az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséget, a Magyar Bankszövetséget, az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítványt és a Hitelgarancia Rt.-t. A midihitelt mikro- és kisvállalkozások vehetik fel, a kölcsön felső határa 10 millió forint.

A hitelhez, amelynek egyötödét a vállalkozók akár forgóeszközök finanszírozására is fordíthatják, az állam négy százalékpontos kamattámogatást nyújt, a hitelkamat így a jegybanki alapkamat körüli szinten marad (mivel a GKM-mel szerződő bankoknak vállalniuk kellett, hogy a BUBOR+4 százalékos maximális kamatszintet alkalmaznak). A kamattámogatás a konstrukció szerves része, arra a vállalkozóknak nem kell pályázniuk, így igénybevétele nem jelent adminisztrációs pluszterheket számukra.

Megyénként legalább öt helyen

A hitelhez a kamattámogatás három évig jár, emellett a vállalkozók igényelhetik a garanciadíj támogatását is. Ennek a garanciadíj-támogatásnak a mértéke ebben az évben ötven százalék. A tőkerész törlesztésének türelmi ideje a beruházás megvalósítása, de legalább fél, legfeljebb egy év.

A gazdasági minisztérium eddig kilenc bankkal és 32 takarékszövetkezettel kötötte meg az együttműködési megállapodást. Így a CIB Bank, a Commerzbank, a HVB Bank, az IC Bank, a Konzumbank, a Postabank, a Raiffeisen Bank, a Sopron Bank (Burgenland-Hypobank Sopron) és a Volksbank fiókjaiban már biztosan hozzájuthatnak a mikro- és kisvállalkozók a midihitelhez. A GKM a tervek szerint a már leszerződött 32 takarékszövetkezet mellé további 76-tal köt napokon belül megállapodást. Ezáltal megyénként legalább öt településen elérhető lesz a midihitel - jelentette be Réthy Imre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...