Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:A kormány célja a százezer forintos minimálbér

Létrehozva: 2005. szeptember 26.
Módosítás: 2005. szeptember 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez.
Hosszú távú európai bérfelzárkóztatási programról és a közszféra jövedelmeinek reálérték-növekedéséről beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn napirend előtt a parlamentben. Hosszú távú európai bérfelzárkóztatási program kell - jelentette ki a miniszterelnök.
"Ha azt mondjuk, hogy a mi gazdaságunk gyorsabban növekszik, mint az európai gazdaság, és azt mondjuk, hogy a bérek növekedését ehhez a növekedéshez igazítjuk, akkor a bérekben is utol fogjuk érni az Európai Unió átlagát" - fogalmazott.
Hozzátette, hogy a munkaügyi miniszter azt fogja javasolni az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), illetve a Gazdasági és Szociális Tanács tagjainak, hogy kezdjenek konzultációt a gazdaság felzárkóztatása mellett az ezzel lépést tartó bérfelzárkóztatási programról is.
A cél a 100 ezer forintos minimálbér
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez, azaz annak magasabbnak kell lennie, mint az utolsó nyilvánosságra hozott létminimum járulékokkal felbruttósított összege.
A kormány azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a közszférában a jövedelmek reálértékének növekedése érje el a gazdasági növekedés ütemét.
Az egyenruhásoknál ennél magasabb jövedelemnövekedésre tesz javaslatot a kabinet, a rendőrök fizetésének esetében pedig a gazdasági növekedéssel lépést tartó növekedésnek legalább a háromszorosát javasolják - közölte a kormányfő. Különösen az utcán szolgálatot teljesítők körében indítványozzák a jövedelmek emelését, új kiegészítő juttatások és pótlékok megállapításával és felemelésével.
A jövő évi költségvetés számait úgy állapították meg, hogy ez a jövedelemnövekedés beleférjen - tette hozzá a miniszterelnök.
Javaslatok a nyugdíjrendszer változtatására
A kormányfő elmondta: a kormány tudja, hogy az emberek igazságosabb és biztonságosabb világot szeretnének. Ebből a felismerésből fakadnak a beterjesztett adótörvények, a családtámogatási rendszer, a nyugdíjrendszer átalakítása, az idei fűtési szezonban a távfűtéses lakásban élő nyugdíjasoknak nyújtott támogatás és a szociális földprogram.
Közölte: a hét végén olyan javaslatot terjesztenek az Idősügyi Tanács elé, amely az elmúlt 20 év nyugdíjrendszerbeli igazságtalanságait orvosolja, azt, hogy nem függhet valakinek a nyugdíja attól, milyen volt a szabályozás, amikor nyugdíjba ment.
Ugrás vissza Ugrás vissza...