Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Két új miniszter lesz a kormányban

Létrehozva: 2007. április 19.
Módosítás: 2007. április 19.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Horváth Ágnest egészségügyi, Fodor Gábort környezetvédelmi miniszternek jelölte az SZDSZ ügyvivői testülete (üt) - jelentette be Kóka János pártelnök a testület szerdai ülése után.

Az Egészségügyi Minisztérium jelenlegi államtitkárának jelölését az ügyvivői testület kétharmados többséggel, Fodor Gáborét pedig egyhangúlag támogatta.

Kóka János kérdésre válaszolva kitért arra is: az egészségügyi tárca új államtitkárának személyére Horváth Ágnes tesz javaslatot. A miniszterjelölt közölte, hogy vannak elképzelései az államtitkár személyére, de nevet nem említett. A javaslat alapján az üt dönt majd az államtitkárról.

Persányi elégedett

A leköszönő miniszter egy konferencián arról beszélt, hogy megítélése szerint következetesen képviselte a környezet védelmét, a zöldügy érdekében felvállalta a konfliktusokat.

Húsz lehetséges jelölt

A pártelnök elmondta, hogy az elmúlt két hétben mintegy 20 lehetséges jelöltet hallgatott meg, akik közül a két legalkalmasabbat, Horváth Ágnest és Erdős Attilát javasolta az ügyvivői testületnek. "Az SZDSZ és én, személyesen is hiszünk a versenyben. A legjobb jelöltet kerestük, olyat, aki képes az ország legnagyobb átalakulását levezényelni" - mondta.

Véleménye szerint a döntés legfontosabb szempontja az volt, hogy melyik jelölttől várható inkább a megkezdett egészségügyi reform sikerre vitele, és hogy melyikük képes elfogadtatni az Országgyűlés őszi ülésszakán a koalíció által előterjesztett több-biztosítós egészségügyi modellről szóló törvényjavaslatot. Mérlegelték azt is, hogy nincsen elvesztegethető idő, hiszen 2008-tól szeretnék bevezetni az új rendszert, így Horváth Ágnes közigazgatási tapasztalata, minisztériumi helyismerete előnyt jelentett - tette hozzá.

Tárgyalások a több-biztosítós modellről

Hangsúlyozta, hogy Horváth Ágnes ismeri és érti a reform lényegét, elkötelezett annak folytatása mellett, az SZDSZ pedig minden támogatást megad felelősségteljes munkájához.

Kérdésre közölte: az egészségügyi miniszterjelölt kötelezettséget vállalt, hogy a koalíciós partnerrel két héten belül meg tudják kezdeni a tárgyalásokat a több-biztosítós modellről.

Már hétfőn letehetik az esküt

A hétfői parlamenti ülésnap Horváth Ágnes és Fodor Gábor miniszteri eskütételével kezdődik, amennyiben előtte az illetékes országgyűlési bizottságok meg tudják hallgatni a két jelöltet - közölte a házbizottság csütörtöki ülése után Szili Katalin. A jövő héten kétnapos ülést tart az Országgyűlés, egy héttel később, a május elseje utáni három munkanapon viszont csak bizottsági ülések lesznek - mondta az Országgyűlés elnöke.

- Szeretnék azt, hogy ha az Egészségügyi Minisztérium mellett, amely a reformot képviseli, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mellett, amely a versenyképességet képviseli, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a fenntarthatóság, a környezettudatosság liberálisok számára oly fontos programját végig tudná vinni - jelentette ki Kóka János, hozzátéve, hogy Persányi Miklós valódi liberális átalakítást végzett a környezetvédelmi tárca élén.

Mint mondta, Fodor Gáborral, aki az ügyvivői testület és a pártelnök bizalmát teljes mértékben élvezi, együtt fognak működni abban, hogy a kormányban a legfontosabb politikák egyike legyen a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés.

Azt várom tőle, hogy sikeresen vigye végbe a liberális környezetvédelmi programokat, amelyek legalább olyan fontosak, mint a nagy ellátórendszerek reformjai - hangoztatta a párt elnöke.

Folytatni kell az átalakítást

Horváth Ágnes egészségügyi miniszterjelölt elmondta: elődje, Molnár Lajos a reform nagyon fontos alapköveit tette le. Az átalakítást folytatni kell, stabilizálni kell a bekövetkezett változásokat, hogy valóban jól működő, fenntartható, hatékony egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre. A reformfolyamat valódi befejezését a több-biztosítós modellre való átállás jelenti, mert ez foglalja keretbe az eddigi lépéseket, és megteremti a betegekért folyó versenyt az egészségügyben - közölte.

Fodor Gábor elmondta, feltételekkel vállalta a jelölést a környezetvédelmi miniszteri posztra. Feltételei között említette a jövő nemzedéke ombudsman intézményének létrehozását, a klímaváltozás és a megújuló energia kérdéskörének hangsúlyosabb megjelenítését a kormányzati politikában, valamint a környezetvédelmi szakhatóságok megerősítését.

Ugrás vissza Ugrás vissza...