Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hazatért az afgán misszió második váltása

Cikk:

A honvédelmi miniszter Tatán köszöntötte az afganisztáni Baghlan tartomány újjáépítési csoportjának második váltását. Szekeres Imre "Békefenntartásért Szolgálati Jel"-et adományozott a teljes második váltásnak és az ISAF afganisztáni missziójában részt vett katonáknak.

- Szövetségeseink azt tartják, hogy a magyar honvédség kezdeményező, inspiráló hatással van a környező országok missziós szerepvállalására. Ez az ösztönző hatás a második váltás idején teljesedett ki, Horvátországból, Bulgáriából és Szlovákiából összesen kilenc katona csatlakozott a magyar tartományi újjáépítési csoporthoz - mondta a honvédelmi miniszter.

A közel 200 fős kontingens fele a 25. Klapka György Lövészdandár katonáiból került ki, akiket a megújuló magyar honvédség egyik legfontosabb, legerősebb támaszának nevezett a miniszter, és megjegyezte, hogy a nemzetközi feladatokban továbbra is számítanak a dandár katonáira.

A második váltás oktatási, egészségügyi és infrastrukturális fejlesztéseket látott el Baghlan tartományban. Iskolákat, kórházakat, utakat újíttattak fel a helyi vállalkozókkal közreműködve, kiemelkedő munkájuk volt a nagymecset tetőszerkezetének megjavíttatása.

Nem romlik a biztonsági helyzet

Szekeres Imre a NATO első számú feladatának nevezte az afganisztáni szerepvállalást, melyhez 26 NATO-szövetséges és 11 partnernemzet járul hozzá. Megemlítette, hogy a jövő évtől a Magyar Honvédség segít a kabuli repülőtér légi irányításában, később részt vállal a különleges műveleti feladatokhoz szükséges kiképzésben.

A miniszter elmondta, a biztonsági helyzet jelenleg nem romlik Afganisztánban, s megjegyezte, hogy a közeljövőben meglátogatja a tartományi újjáépítő csoport harmadik kontingensét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...