Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Korlátozottan NATO-kompatíbilis a Mistral

Cikk:

A célfelismerő berendezések hiánya miatt a Mistral rakétarendszer csak korlátozattan NATO-kompatibilis. Az erről szóló jelentést keddi ülésén fogadta el az Országgyűlés honvédelmi bizottsága.
Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának védelemgazdasági, hadiipari albizottsága kedden tett jelentést a Mistral rakétákról. A jelentés szerint a rendszerbe állítás során elvégzett 16 rakétakilövésből három sikertelen volt, kettő műszaki hiba miatt, egy pedig azért, mert nem megfelelő anyagból készült célpontra lőtték ki. A rakétarendszer személyzetének kiképzési óráit jelentősen meg kell emelni.
Az éleslövészet kevés volt a megbízható mérlegeléshez
Az albizottság a Magyar Honvédség októberi drégelypalánki Mistral-lövészete után kezdett vizsgálódni; meghallgatta a rakétát gyártó cég vezetését, a honvédség illetékeseit és a lövészetet végrehajtó állomány vezetését is. Az albizottság megállapította, hogy az úgynevezett rendszerbe állító éleslövészeteken kilőtt rakéták száma olyan csekély, hogy abból mélyreható statisztikai következtetéseket nem lehet levonni, és csupán ez alapján nem célszerű minősíteni a rendszert.
A testület azt javasolta, hogy a NATO-kompatibilitáshoz szükséges fejlesztésekről és beszerzésekről a Honvédelmi Minisztérium mérlegeljen. A testület a légtérhasználattal kapcsolatos vizsgálatot a jövő héten folytatja.
Ugrás vissza Ugrás vissza...