Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kisebbségpolitikai szakértő az MKI új vezetője

Cikk:

Zákonyi Botond személyében kisebbségpolitikai szakértő, volt brüsszeli diplomata vette át a héten a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezetését. A 41 éves, történész végzettségű, nemzet- és szomszédságpolitikával foglalkozó kutató az MKI igazgatói székében Magyarics Tamás amerikanisztikaprofesszort váltja, aki ősztől Magyarország írországi nagykövete lesz.

A történész az Eötvös Loránd Tudományegyetem elvégzése után, az 1990-es években a Pro Minoritate alapítványnál, az azonos című folyóirat főszerkesztőjeként dolgozott, elsősorban az emberi és kisebbségi jogok témakörét, valamint a közép-európai népek együttműködésének lehetőségeit tanulmányozta. A Külügyminisztérium munkatársaként 2000 óta Dél-Kelet-Európával, elsősorban Romániával, továbbá Törökországgal, Görögországgal és Ciprussal foglalkozott; diplomataként Romániában, Moldovában és Brüsszelben, az EU melletti magyar állandó képviseleten volt külszolgálaton. 2009-2010-ben ő volt a magyar nemzeti kisebbségek brüsszeli érdekképviseleti irodájának első vezetője. A határon túli magyar politikai szervezetek kérésére létrejött, a magyar kisebbségek érdekében lobbitevékenységet folytató iroda valódi újdonságot jelentett a magyar nemzetpolitika eszközrendszerében - állapította meg.

Zákonyi Botond tervei szerint az MKI tucatnyi kutatója rendszeresen előadásokat tart majd diplomatáknak, a hagyományos külpolitikai témák mellett tájékoztatást adnának például az Európai Unió intézményrendszerének változásairól. Az MKI hagyományos intézeti tevékenysége keretében folytatódnak a nyilvános konferenciák és kerekasztal-beszélgetések.

Az új vezető kifejtette: a külügyi intézet kutatói függetlenek, ugyanakkor nyilvánvaló elvárás, hogy a kormány külpolitikai programját figyelembevételével kutassanak és publikáljanak. Úgy fogalmazott: meg lehet találni a középutat a kutatói szabadság érvényesítése és a kormányzati háttérintézménybeli tevékenység között.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...