Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Forinthitelre válthatnák devizakölcsönüket a kkv-k

Cikk:

Orbán Viktor már az idén gazdasági növekedéssel számol, kulcskérdésnek tartja az alacsonyabb kamatszintet, és bejelentette, hogy a kormány lehetővé tenné a kkv-k devizahiteleinek forintkölcsönre váltását is. A kabinet hosszú távú tervei közt szerepel, hogy a GDP 4-5 százalékát fordítsák innovációra.

Jövőre már érezhető gazdasági növekedésre számít Magyarországon a kormányfő, de csalódott lenne, ha nem sikerülne már idén meghaladni a költségvetésben prognosztizált, 0,7-0,9 százalékos növekedési ütemet. Orbán Viktor erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán beszélt kedden. Ha a növekedés beindul, a kormány júliustól elindíthat egy, a munkahelyvédelmi akciótervhez hasonló új programot a foglalkoztatás segítése és a kkv-k terheinek csökkentése érdekében.

A miniszterelnök szerint kulcskérdés a vállalkozói hitelek szempontjából, hogy a kamatszint Magyarországon alacsonyabb legyen, és a vállalkozók a jelenlegi, 8-10 százalékos kamatszintnél jóval olcsóbb vállalkozói hiteleket érhessenek el. A kormány még az év első felében olyan pénzügyi programokat indítana, amelyek lehetővé tennék, hogy a kkv-k elfogadható feltételek mellett válthassák át devizahitelüket forinthitelre. A kormányfő a feladattal Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert bízta meg.

Orbán Viktor megerősítette: a kabinet célja, hogy bankrendszerben a magyar tulajdon aránya legalább 50 százalék legyen. Ismét kiállt amellett, hogy szükség lenne egy, a luxuscikkekre kivetett 35 százalékos adókulcsra, de - mint fogalmazott - erről valószínűleg vita várható a nemzetközi szervezetekkel.

A kormányfő szerint az IMF-probléma valójában arról szólt, hogy Magyarország bebizonyítsa: lehet olyan nemzeti politikát folytatni, amelynek végén Magyarország talpon marad, a saját lábán áll, így az IMF-fel folytatott vita az ország cselekvési szabadságáért folyó küzdelem is volt. A kabinet hosszú távú tervei közt szerepel, hogy a GDP 4-5 százalékát fordítsák innovációra.

A fórumon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kulcskérdésnek nevezte idén a gazdasági növekedés beindítását, és megjegyezte, hogy az Új Széchenyi Tervben a vállalkozásfejlesztésre 516 milliárd forintot különítettek el. Eddig már 441 milliárd forintot ítéltek oda a pályázatok alapján, azonban csupán 167 milliárd forint kifizetése valósult meg, így a kifizetéseket fel kell gyorsítani. Parragh László, az MKIK elnöke arról is beszélt, hogy a kamara a jövőben együtt akar működni a területi döntéshozókkal mind az EU-s pályázatok támogatásában, mind elbírálásában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...