Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A 20 milliárd eurós hitel kamata 5-6 százalék

Létrehozva: 2008. október 29.
Módosítás: 2008. október 29.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az IMF, az Európai Unió és a Világbank közös, 20 milliárd eurós hitelét 2010 március végéig hívhatja le a kormány, lehíváskor az összeg az MNB devizatartalékait, így az ország devizatartalékait növeli.

Az IMF, az Európai Unió és a Világbank által összeállított 20 milliárd euró összegű hitelkeretet 2010. március végéig hívhatja le a magyar kormány, a készenléti díj éves szinten 0,25 százalék, kamata 5-6 százalék, a visszafizetés futamideje 3-5 év - jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán. A 20 milliárd euró összegű hitelcsomag célja a nemzetközi pénz- és tőkepiacok bizalmának erősítése, valamint segítség a fizetési mérleg finanszírozásához. Az összeg kétszer akkora, mint a külföldiek kezében lévő magyar állampapír-állomány, és ötször nagyobb, mint a jövőre devizában lejáró kormányzati adósság. A hitelkeret lehívásáról a magyar kormány dönt, az esetleges lehíváskor a hitelösszeg az MNB devizatartalékait, így az ország devizatartalékait növeli.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: a kormány gyors és radikális intézkedéseket hozott, és már a válságjelenségek első hatásainak érzékelésekor felvette a kapcsolatot az IMF, az Európai Unió és a Világbank illetékeseivel, hogy előkészítsék a pénzügyi mentőcsomagot. Ezek közé sorolta, hogy a kormány a már csökkentett, idei GDP-arányosan 3,8 százalékos államháztartási hiányt továbbmérsékli 3,4 százalékra, visszavonta a jövő évi adótörvényeket, illetve alapjaiban átdolgozta a jövő évi, tervezett büdzsét, az ahhoz kapcsolódó makropályával, amely a legrosszabb variáció szerint a GDP várható 1 százalékos visszaesését tartalmazza.

Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter arról beszélt, hogy már rövid távon is olyan intézkedésekre törekedett a magyar kormány, amelyek hosszú távon segítik az országot abban, hogy Magyarország az EU egyik legversenyképesebb tagja legyen hosszabb távon.

Folytatni kell a reformokat

Elena Flores, az Európai Unió Bizottságának igazgatója ismertette: a hitelcsomag a biztonságot, a bizalom megerősítést szolgálja, megemlítette, hogy az EU részesedése a hitelkeretből 6,5 milliárd euró. A válság az unió országait eltérő mértékben érinti, ezzel a segítséggel az EU célja az, hogy támogassa Magyarországon a fiskális konszolidációt, növelje a likviditást, és az ország költségvetését közelebb hozza az egyensúlyi állapothoz. Az EU is látja a magyar hatóságok elkötelezettségét, és azt is, hogy ezek az intézkedések bekerülnek a középtávú magyar konvergenciaprogramba - tette hozzá. Elena Flores megerősítette: a magyar közkiadásokat kontroll alatt kell tartani, a fiskális reformot folytatni kell, akárcsak a strukturális reformokat.

Nem kell feltétlenül felvenni a hitelt

A 20 milliárd euró összegű hitelkeret fejnehéz, azaz nagyobb részét a futamidő elején lehet lehívni - mondta Anne-Marie Gulde. Az IMF főtanácsadója kérdésre válaszolva hozzátette: ez egy készenléti hitel, amelyet nem szükségszerű igénybe venni, célja a biztonság megteremtése, a bizalom megerősítése a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon. Kérdésre válaszolva elmondta: először az állami kiadásokat kell áttekinteni, lefaragni, ez azért is fontos, mert csak ezután lehet megvalósítani az adók mérséklését.

Ugrás vissza Ugrás vissza...