Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csökkentette az alapkamatot a Monetáris Tanács

Cikk:

Hétfőn ötven bázisponttal 10,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. A kamatvágást többek között az olajárak csökkenése, a költségvetés sarokszámainak elfogadása és az EU jegybankjainak hasonló döntései indokolják - mondta Simor András MNB-elnök.

A monetáris tanács a hétfői ülésén 50 bázisponttal 10,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB november 24-én már 50 bázisponttal 11,0 százalékra csökkentette az október 22-én 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelt alapkamatot.

A jegybank holnapján közzétettek szerint a döntést a 2008. október 22-i rendkívüli, 300 bázispontos kamatemelést alátámasztó körülmények jelentős megváltozása indokolja. Az európai jegybankok a reálgazdasági teljesítményhez és az inflációhoz kapcsolódó, egyértelműen lefelé mutató kockázatok alapján jelentős kamatcsökkentésekről döntöttek az elmúlt héten. A közelmúltban a hazai gazdaság kockázati megítélése javult, a külső finanszírozáshoz kapcsolódó korábbi bizonytalanságok - a nemzetközi hitelcsomagnak, a bejelentett költségvetési kiigazításnak és az államháztartás kiadásait korlátozó törvény elfogadásának is köszönhetően - számottevően csökkentek. Ebben a nemzetközi környezetben a Monetáris Tanács lehetségesnek, a hazai gazdasági kilátások miatt pedig indokoltnak is tartja a jegybanki alapkamat csökkentését - olvasható az indoklásban.

Folytatódhat a csökkentés

A Monetáris Tanács túlnyomó többsége szavazott az 50 bázispontos kamatcsökkentésre hétfőn, az eredetileg nem kamatdöntő ülésen, a másik javaslat a 11,0 százalékos kamat tartása volt - mondta Simor András. Az olaj hordónkénti ára 80 dollárról 40-45 dollárra csökkent, a parlament elfogadta a költségvetés sarokszámait, illetve a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásról szóló törvényt, az utóbbi napokban az Európai Unió több jegybankja is jelentős kamatcsökkentést hajtott végre - indokolta a döntést a jegybank elnöke. A Monetáris Tanács, amennyiben a pénzügyi stabilitást nem veszélyezteti, a jövőben is folytathatja a jelenleg 10,5 százalékos alapkamat csökkentését.

Ugrás vissza Ugrás vissza...