Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Fél százalékkal csökkent a jegybanki alapkamat

Létrehozva: 2008. december 22.
Módosítás: 2008. december 22.
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A monetáris tanács hétfőn 50 bázisponttal, tíz százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A testület szerint a gazdaság jövőre várható visszaesését 2010-ben csak lassú élénkülés követheti.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 10,0 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. A monetáris tanács október 22-én 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én és december 8-án egyaránt 0,5 százalékponttal csökkentette a mértékét.

A monetáris tanács most a várható gazdasági lassulással és erőteljes dezinflációval összhangban a monetáris kondíciók lazításának folytatása mellett döntött. Amennyiben a tőkeáramlások folytonossága és a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitása lehetővé teszi, az alapkamat a következő hónapokban tovább csökkenhet - jegyzi meg a testület. A tanács szerint az infláció - az elmúlt időszakban megfigyelt tendenciáknak megfelelően - tovább mérséklődhet, és a monetáris politika számára releváns horizonton jóval a 3 százalékos cél alá kerülhet. Emellett a globális dekonjunktúra rontja a hazai növekedési kilátásokat, a gazdaság jövőre várható visszaesését 2010-ben csak lassú élénkülés követheti.

A monetáris politikának az inflációs és reálgazdasági szempontok mellett továbbra is figyelmet kell fordítania a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának megőrzésére és a tőkeáramlások folytonosságának biztosítására. Az ország megítélésének októberben megfigyelt radikális romlása után a külső finanszírozást övező kockázatok fokozatosan mérséklődtek. A bizonytalanság azonban ezzel együtt is számottevő, a monetáris politika mozgástere továbbra is szűk - hívják fel a figyelmet.

A nemzetközi környezet kedvezőtlen folyamatai tartósan is megváltoztathatják a magyar gazdaság külső forrásbevonási feltételeit. A globális kockázatvállalási hajlandóság hosszabb távon is a válság előtti szint alatt maradhat, ami a hazai gazdasági szereplők alkalmazkodását, a kiadások és jövedelmek közötti különbség tartós csökkentését teszi szükségessé - áll a közleményben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...