Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nagyobb gazdasági visszaeséssel számol a jegybank

Cikk:

A Magyar Nemzeti Bank februárban teszi közzé új, a 2009-es évre vonatkozó prognózisát, amelyben várhatóan az elemzők által várt 2,5 százalékosnál nagyobb gazdasági visszaeséssel számol - közölte Simor András, a jegybank elnöke.

A magyar gazdaság visszaesése 2,5 százaléknál is nagyobb lehet az idén - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán, az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának ülésén. Az MNB február végén teszi közzé új 2009. évi prognózisát az inflációs jelentésben; a novemberi jelentés pesszimista változatában még 1,7 százalékos gazdasági visszaesést jelzett a jegybank. A februári jelentésben várhatóan a korábban leírt 1,7 százalékos csökkenésnél nagyobbat, az elemzők által várt 2,5 százalékosnál súlyosabb visszaesést vázol fel az MNB - hangsúlyozta Simor András.

A jelenlegi monetáris kondíciók mellett a pénzromlás idén kisebb lehet az MNB 3,0 százalékos inflációs céljánál. Indokolt az alapkamat óvatos további csökkentése, mivel a gyorsított kamatcsökkentés veszélybe sodorhatja az ország pénzügyi stabilitását - jelezte az elnök.

Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára kifejtette: az Európai Bizottság (EB) új gazdasági előrejelzésében írtak, amely szerint a magyar GDP idén 1,6 százalékkal csökken, már szerepeltek a magyar kormány Brüsszel számára decemberben elküldött konvergenciaprogramjának alternatív forgatókönyvében.

Nagy veszélyt jelent Magyarország számára, hogy legfontosabb európai uniós partnereink importja az őszi előrejelzéshez képest jelentősen visszaesik. Az EB új prognózisa szerint például Németország importja az idén 2,4 százalékkal csökken, szemben a korábbi 1,3 százalékos bővüléssel, Olaszországé 4,3 százalékkal zsugorodik (a korábbi adat nulla). Ha kisebb lesz a magyar export, akkor kisebb lesz a termelés, csökken a foglalkoztatás, s ennek nyomán elmaradnak adóbevételek - magyarázta a szakállamtitkár.

Írásos előterjesztés készül a rendkívüli ülésre

A bizottsági ülésen több képviselő is felvetette: írásos anyagot kellene készítenie a kormánynak arról, milyen szempontok alapján tekintse át a parlament az ország jelenlegi gazdasági helyzetét a rendkívüli ülésen. A bizottság végül elfogadta a javaslatot, amely szerint az írásos előterjesztésnek be kell mutatnia az ország jelenlegi gazdasági helyzetét, a költségvetés elfogadása óta tapasztalt változásokat, illetve azt, hogy a kormány milyen intézkedéseket tett. A katari látogatáson tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán jelezte: felkérte a Pénzügyminisztériumot, hogy készítse el az írásbeli előterjesztést, amelyet a kormány következő ülésén tárgyalnak meg, majd elfogadása esetén beterjesztik a parlamentnek.  

A parlamenti ülés alapvetően két célt szolgál - mutatott rá a miniszterelnök. Az egyik az egyre mélyülő gazdasági világválság hatásainak és következményeinek közös elemzése. A másik, hogy ezen hatások ismeretében beszéljék meg, hogyan alakulhat Magyarország gazdasága ebben az évben, milyen tennivalók lehetnek, beleértve az elemzés és a beavatkozás fő irányainak megjelölését. Alapvetően az a kormány célja, hogy tájékoztassa a parlamentet és a nyilvánosságot, és közösen keressék a legjobb válaszokat - emelte ki.
Ugrás vissza Ugrás vissza...