Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem változott a jegybanki alapkamat

Létrehozva: 2009. március 23.
Módosítás: 2009. március 23.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hétfői ülésén a reálgazdaság, az infláció és a pénzpiacok folyamatait mérlegelve változatlanul - 9,5 százalékon - hagyta a jegybanki alapkamatot.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén. A tanács tavaly október 22-én 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette. A január 20-i kamatdöntő ülésen újabb 0,5 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, így alakult ki a 9,5 százalékos jegybanki alapkamat.

A testület a reálgazdasági és inflációs folyamatokat, valamint a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának szempontjait mérlegelve döntött a kamat szinten tartása mellett. Emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt hónapokban a globális kockázatvállalási hajlandóság romlása és a közép-kelet-európai régió megítélésének változása miatt a forint jelentős mértékben leértékelődött. A leértékelődés esetleges folytatódása középtávon károsan hatna a pénzügyi közvetítő rendszer tőkehelyzetére, ugyanakkor a kibocsátással kapcsolatban remélt további élénkítő hatása megkérdőjelezhető - áll a közleményben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...