Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Önállóan határozza meg az inflációs célt a jegybank

Cikk:

A jövőben a Magyar Nemzeti Bank önállóan, a kormány részvétele nélkül határozza meg az inflációs célt - közölte honlapján hétfőn az MNB. A cél továbbra is 3 százalék, plusz/mínusz 1 százalékpontos toleranciasávval.

Módosul a kormány és az MNB által 2008. augusztus 25-én aláírt, az inflációs célról és az alacsony infláció gazdaságpolitikai feltételeiről szóló megállapodás. Az új változat csak a jegybank és a kormány együttműködésének kérdéseit tartalmazza, az inflációs cél nagyságát és érvényességét a monetáris tanács önálló döntésével határozza meg.

Továbbra is 3 százalék a cél

A jegybank feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. Az inflációs célkövető rendszer keretében az MNB Monetáris Tanácsa az árstabilitásnak megfelelő számszerű inflációs célt határoz meg, és olyan monetáris politikát folytat, ami a leginkább szolgálja a cél elérését. Az inflációs célt úgy határozzák meg, hogy kellően alacsony legyen ahhoz, hogy az inflációval járó gazdasági veszteségek mérsékeltek maradjanak, egyúttal vegye figyelembe a fogyasztói árindex számbavételének módjából eredő esetleges statisztikai torzításokat, és megfelelő mértékben csökkentse egy esetleges defláció kialakulásának kockázatát. Ennek megfelelően a monetáris tanács az inflációs célt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett fogyasztói árindex 3 százalékos értékében határozza meg.

A monetáris tanács kamatdöntéseit úgy hozza meg, hogy az inflációnak a következő 5-8 negyedévben várható változásait veszi figyelembe. A gazdaságot érő váratlan hatások rövid távon eltéríthetik az inflációt a 3 százalékos céltól, de az MNB arra törekszik, hogy az infláció középtávon visszatérjen a kitűzött célértékhez.

Az MNB az árstabilitás szempontjából akkor tekinti elfogadhatónak a fogyasztói árindex változását, ha az a 3 százalékos céltól legfeljebb plusz/mínusz 1 százalékkal tér el. A monetáris tanács minden év februárjában közzéteszi az inflációs cél előző évi teljesülésének értékelését.

Nem döntöttek hétfőn az alapkamatról

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem tárgyalt a jegybanki alapkamat változásáról, hétfői ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat tekintette át. A tanács legutóbbi kamatdöntő ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén, ez megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...