Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem változott a jegybanki alapkamat

Létrehozva: 2009. június 22.
Módosítás: 2009. június 22.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a jelenlegi, 9,5 százalékos szinten hagyta a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén, ami megfelel az elemzői várakozásoknak.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén. Indoklásában a testület kifejtette, hogy a szinten tartás mellett a reálgazdasági és az inflációs kilátásokat, valamint a pénzügyi piaci folyamatokat mérlegelve döntött. Az alapkamat csökkentésére a kockázati megítélés javulásának fennmaradása esetén kerülhet sor.
 
A monetáris tanács tavaly októberben 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette. A január 20-i kamatdöntő ülésen újabb 0,5 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, így alakult ki a jelenleg érvényes 9,5 százalékos kamat. Az év végére az elemzői konszenzus szerint 8,5 százalékos lehet az alapkamat, amely jövő év végére 6,9 százalékra csökkenhet.

A tanács továbbra is úgy látja, hogy a magyar gazdaság az idén jelentősen visszaesik, az infláció az adóváltoztatások indirekt hatására rövid távon jelentősen megemelkedik, azonban a monetáris politika számára releváns időtávon a cél alatt alakulhat.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...