Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megállt a pénzhamisítás növekedése a második negyedévben

Cikk:

Az előző hat hónapban tapasztalt növekedés után idén a második negyedévben megállt a bankjegyhamisítások növekvő tendenciája: a jegybank szakértői 1422 darab, forgalomból kivont hamis bankjegyet vizsgáltak.

Megállt a forintbankjegy-hamisítások növekedése az idei második negyedévben az előző két negyedévben tapasztalt növekedés után - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves jelentéséből. A jegybank szakértői a második negyedévben 1422 darab, forgalomból lefoglalt forintbankjegy-hamisítványt vizsgáltak, míg az első negyedévben 1584 darabot. A leggyakrabban továbbra is a magasabb (tíz- és húszezer forintos) címleteket hamisítják. A lefoglalt hamisítványokat változatlanul valamilyen irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásolók, nyomtatók) állítják elő.
  
A valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt mennyiség továbbra sem jelentős, a szakértők 544 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak (az első negyedévben 498 darabot). Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma a korábbi időszakhoz (369 darab) hasonló mértékű (339 darab) volt.

A forintbankjegy-hamisítások száma jelentéktelen a forgalomban lévő készpénzhez képest. Június 30-án a forgalomban lévő készpénz értéke 2217 milliárd forintot tett ki az MNB adatai szerint, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva összességében 3,4 százalékpontos (mintegy 72 milliárd forintos) növekedés. A forgalombővülésben továbbra is elsősorban a két legnagyobb bankjegycímlet játszik szerepet.

Az MNB április közepén új biztonsági elemekkel ellátott 20 ezer, 5 ezer, 2 ezer, ezer és ötszáz forintos bankjegyeket hozott forgalomba, amelyek aránya a forgalomban a második negyedév végén elérte az összes forgalomban lévő bankjegy 16,7 százalékát (a régieket sem vonták ki). Június közepén pedig - elsősorban a hosszabb élettartam következtében előálló jelentős megtakarítás miatt - a legkisebb, 200 forintos bankjegycímlet helyett érmét bocsátottak ki, a második negyedév végén már 9,5 millió darab 200 forintos érme került forgalomba, amelyek a 200-as címletből összesen forgalomban lévő fizetőeszközök 18 százalékát tették ki.

Ugrás vissza Ugrás vissza...