Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hat és fél százalékra csökken az alapkamat

Cikk:

Meggyőző többséggel, a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén a monetáris tanács. A jegybank 2009-re 4,2 százalékos inflációval és 6,7 százalékos GDP-csökkenéssel számol.

Az alapkamat 2006 júliusa óta nem volt ilyen alacsonyan. Elemzők szerint az MNB az idén még egyszer 25, vagy 50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot, amely jövőre éri el minimumát, 5,5 százalékot. A forint nem reagált érdemben a kamatcsökkentésre.

Az elmúlt hónapokban a nemzetközi pénzügyi piaci környezet a kedvezőbb világgazdasági kilátások mellett fokozatosan javult, azonban a folyamat tartóssága továbbra is bizonytalan, ami továbbra is óvatosságra inti a jegybankot. További kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha az inflációs kilátások és az ország kockázati megítélése lehetővé teszi - áll a döntés indoklásában.

4,2 százalékos inflációt várnak

Az MNB a novemberi inflációs jelentésben 4,2 százalékra csökkentette az idei éves átlagos infláció mértékét az augusztusban várt 4,5 százalékról, az idei GDP csökkenést változatlanul 6,7 százalékra, a jövő évit pedig 0,6 százalékra várják. Augusztusban még 0,9 százalékos GDP visszaesést jeleztek előre 2010-re.
 
Jövőre a maginfláció 3 százalékra csökken, szemben az augusztusban várt 3,5 százalékkal. 2011-ben a GDP 3,4 százalékkal nő, 1,9 százalékos infláció mellett. Az államháztartási hiány Simor András jegybankelnök szerint teljesíthető, de megvan a kockázata annak is, hogy magasabb lesz a kormány által vártnál.

Ugrás vissza Ugrás vissza...