Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jóváhagyták Molnár Csaba miniszteri jelölését

Cikk:

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága szerdán jóváhagyta Molnár Csaba miniszteri jelölését a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium élére. A jelölt intenzívebben fejlesztené a kötöttpályás közlekedést, és szükségesnek tartja a paksi erőmű bővítését.

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága szerdán 16 igen, 10 nem és 1 tartózkodás mellett jóváhagyta Molnár Csaba miniszteri jelölését a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi minisztérium (KHEM) élére. A 33 éves miniszterjelölt, aki a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára, a bizottsági meghallgatáson felvázolta terveit, amelyek fókuszában a fejlesztés, a versenyképesség, a biztonság és a fenntarthatóság állnak.

Molnár Csaba prioritást adna a kötöttpályás közösségi közlekedésnek, az energetikában pedig a fejlesztéseket az ellátásbiztonságnak és a fenntartható fejlődésnek rendelné alá. Általánossá tenné a feltételes közbeszerzést, mert ez akár 3-4 hónappal megrövidíthetné a beruházásokat. A miniszterjelölt kezdeményezni tervezi a közlekedési projektek nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú státuszát, ezzel szintén rövidülnének az engedélyezési eljárások.

Kétezermilliárd közlekedésfejlesztésre

A jelölt elmondta, hogy európai uniós forrásból mintegy kétezermilliárd forint áll rendelkezésre csak a közlekedésfejlesztés céljaira. A legfontosabb célok között a hiányzó nemzetközi összeköttetések, a gyorsforgalmi úthálózat gyorsabb ütemű fejlesztése, valamint a térségi elérhetőséget biztosító úthálózat minőségének javítása szerepel - mondta Molnár Csaba.

A vasutat illetően szerinte forrást kell találni a pályavasút fejlesztésére, mert a hálózat 40 százalékán a sínek állapota csak lassított forgalmat tesz lehetővé, ami versenyhátrányt jelent. Egy vonalszakaszon akár több 100 millió forint energia többletköltséget is okozhatnak a lassítások. Forrást kell találni a vasút további villamosítására is - mondta Molnár Csaba. A miniszterjelölt megjegyezte: a gazdasági válság miatt az európai uniós projektek között átcsoportosítás várható a gazdaságfejlesztés céljaira, ami miatt csökkenhetnek a közlekedési fejlesztésre fordítható források.

Szükség van a paksi erőmű bővítésére

Az energiaellátás biztonságának növelését a miniszterjelölt a diverzifikációban látja, de szerinte nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hazai forrásokra. A lignit tüzelésű erőműfejlesztés fontos és szükséges, de meg kell fontolni a környezeti terhelést is. A megújuló energiatermelés mellett Molnár Csaba szükségesnek tartja a Paksi Atomerőmű bővítését is. Az Országgyűlés következő ülésszakán már minden bizonnyal tárgyalhatja a témát, mert addigra a kormány elkészül az új atomerőművi blokk építéséről  szóló előterjesztéssel. Jelenleg a környezeti hatástanulmányt készítik.

A miniszteri posztot december 1-jéig betöltő Szabó Pál szerdán utoljára vett részt a kormányülésen, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megköszönte eddigi munkáját és azt a gesztust, amellyel a Monorierdőnél történt vonatbaleset után a miniszter lemondott posztjáról - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Ugrás vissza Ugrás vissza...