Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Három hónapos aláírásgyűjtési moratórium hétfőtől

Cikk:

Az áprilisi országgyűlési választás miatt hétfőtől már nem lehet aláírásokat gyűjteni népszavazási, illetve népi kezdeményezésekhez. A több mint három hónapig tartó aláírásgyűjtési moratórium hat kezdeményezést érint.

Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény szerint nem lehet aláírást gyűjteni az általános országgyűlési választás napján, valamint az azt megelőző, és azt követő 41 napon belül, a folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket pedig fel kell függeszteni.

Ez azt jelenti, hogy március 1-je és június 5-e között - tekintettel az április 11-ei és 25-ei választási napokra - fel kell függeszteni a megkezdett aláírásgyűjtéseket. A szavazás napja előtti 41. napon "leáll az óra"; ekkor le kell adni az addig összegyűjtött aláírásokat, a szavazást követő 41. napon pedig az Országos Választási Iroda (OVI) új aláírásgyűjtő ívet ad ki a gyűjtőnek, és tovább folytatódhat az aláírásgyűjtés.

Az országos népszavazási, illetve népi kezdeményezéseket az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesíti, amennyiben az aláírásgyűjtő ív megfelel a formai követelményeknek és a feltenni kívánt kérdés nem ütközik jogszabályi tilalomba. Az OVB hitelesítő határozatait az Alkotmánybíróság előtt meg lehet támadni. Ezért fordulhat elő, hogy bár az OVB évente tucatnyi népszavazási, népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét hitelesíti, mégis mindössze hat aláírásgyűjtés van folyamatban.  

Jelenleg három népi, illetve három népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése van folyamatban, ezek mindegyike "beleér" az említett időszakaszba. A népszavazások kezdeményezőinek összesen négy hónapjuk van arra, hogy kérdésenként a 200 ezer hiteles aláírást összegyűjtsék; ez a feltétele ugyanis annak, hogy az országos referendumot kiírják. A népi kezdeményezés esetében két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni, és ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést.

Ugrás vissza Ugrás vissza...