Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Áprilisban magyar kereskedőház nyílhat Moszkvában

Cikk:

A tervek szerint április közepén nyílik Moszkvában a magyar kereskedőház, amely egy befektetési központból és egy logisztikai raktárbázisból áll majd – jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán, miután munkamegbeszélésen tárgyalt a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokról Vlagyimir Tyitovval, Oroszország európai kapcsolatokért felelős külügyminiszter-helyettesével.

Magyarország 2012-ben 8,3 milliárd dollár értékben importált Oroszországból, míg az export értéke 3,3 milliárd dollár volt. Orbán Viktor január végi moszkvai látogatásán megállapodás született arról, hogy a felek mindent megtesznek a kereskedelmi mérleg kiegyensúlyozása érdekében. Oroszország Magyarország számára a harmadik legfontosabb, az Európai Unión kívüli országok sorában pedig a legfontosabb külkereskedelmi partner – emlékeztetett Szijjártó Péter, aki szerint a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari export növelésével Magyarország három-négy éven belül ki tudja egyensúlyozni a jelenlegi 5 milliárd dolláros kereskedelmi deficitjét Oroszországgal szemben. Ehhez fog hozzájárulni a moszkvai magyar kereskedőház is.


Logisztikai és idegenforgalmi feladatok

A kereskedőházat a Quaestor hozza létre, a kormány már tárgyalt a céggel arról, hogy a többségében állami tulajdonban lévő, januárban létrehozott Nemzeti Kereskedőház Zrt. milyen együttműködés tud kialakítani a moszkvai kereskedőház közös üzemeltetésére. A kereskedőházon belül működő logisztikai raktárbázisban oldják majd meg a Magyarországból Oroszországba érkező - alapvetően mezőgazdasági - exporttermékek raktározását, és oroszországi elosztását. A kereskedőház befektetések közvetítésével, üzleti és üzletviteli tanácsadással, idegenforgalmi és kereskedelmi tevékenységgel, piackutatással, valamint állampapírok és vállalati értékpapírok kereskedelmével is foglalkozni fog, emellett magyar vállalatok számára keres orosz üzleti partnereket.


Déli Áramlat: 2016-ban elindulhat a gázszállítás

Szijjártó Péter megállapodott orosz kollegájával abban is, hogy a két ország oktatási miniszterei megvizsgálják, miként lehetne növelni az ösztöndíjas egyetemi hallgatók számát egymás országaiban. A felek egybehangzóan nyugtázták, hogy jó ütemben haladnak a Déli Áramlat magyarországi szakaszának előkészületei, a vezetéken az előzetes menetrend szerint 2016-2017-ben kezdődhet el a gázszállítás.

Magyarország érdeke, hogy Oroszország a távol-keleti és orosz áruk európai piacokra szállításakor Magyarországot tekintse fő partnerének. Ebben hazánk jelenleg még nem elég versenyképes, de a Budapesten elkerülő tehervasúti gyűrű megépülése sokat javít majd a helyzeten. Magyarország mezőgazdasági exportjának erősítéséről Szijjártó várhatóan a kereskedőház moszkvai nyitásakor, áprilisban tárgyal majd az orosz mezőgazdasági miniszterrel.

A magyar-orosz kooperáció jól halad azokon a területeken, amelyeken már korábban megindult az együttműködés, így az energetikában, a mezőgazdaságban, vagy az infrastrukturális projektek terén – mondta el Vlagyimir Tyitov. A megbeszélésen az EU-orosz kapcsolatokról is szó esett, de a tárgyalások fő iránya az volt, hogy meghatározzák azoknak az egyezményeknek a megvalósulási útját, amelyekben Orbán Viktor idei moszkvai látogatásakor állapodtak meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...