Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Zárolták a Munkaerő-piaci Alap Rehabilitációs Alaprészét

Cikk:

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium zárolta a Munkaerő-piaci Alap Rehabilitációs Alaprészének 2009. évi, mintegy 3,3 milliárd forintos keretét, mert a válság miatt csökkennek az alap bevételei és a tárcának többet kell költenie a munkanélkülivé vált emberek támogatására is - közölte kedden a minisztérium.

Zárolta a Munkaerő-piaci Alap Rehabilitációs Alaprészének 2009. évi, mintegy 3,3 milliárd forintos keretét a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM). A minisztérium indoklása szerint a zárolásra azért volt szükség, mert a gazdasági válság miatt jelentősen csökkentek a Munkaerő-piaci Alap bevételei, a másik oldalon pedig sokkal többet költ a tárca a gazdasági válság következtében munkanélkülivé vált emberek napi megélhetésének biztosítására.

A költségvetés egyensúlya miatt zárolták a forrásokat

A költségvetés stabilitása érdekében valamennyi tárcánál szükségessé vált az előirányzatok egy részének zárolása. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium kezelésébe tartozó előirányzatok jelentős része azonban olyan jövedelempótló és kiegészítő támogatások finanszírozását szolgálja, amelyek felhasználása nem korlátozható, az ellátások jogi szabályozásából adódóan a kifizetéseket nem lehet felfüggeszteni. A tárcának a költségvetési egyensúly javítása érdekében a Munkaerő-piaci Alap (MPA) forrásai tekintetében is egyenlegjavulást kellett elérnie, ami a fentiekből következően csak a fejlesztési források zárolásával volt biztosítható - áll a minisztérium indoklásában.

A Munkaerő-piaci Alap 2009-ben eddig 53 milliárd forintot fizetett ki a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítésére. Ezenkívül a Társadalmi megújulás operatív programon (TÁMOP) belül több program is fut a hátrányos helyzetű és megváltozott munkaképességű emberek, illetve segítőik munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében.

Civilek tiltakoztak a rehabilitációs támogatások befagyasztása ellen

A zárolás előzménye, hogy a múlt héten több civil szervezet is aggodalmát fejezte ki a Munkaerő-piaci Alap "Rehabilitációs célú munkahelyteremtő támogatások" fejezetének befagyasztása miatt. Bár eddig a minisztérium nem jelentette be az MPA egyes fejezeteinek zárolását, a pályázatok kiírásának elmaradása miatt a civil szervezetek szerint közel tízezer megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállaló tűnhet el a nyílt munkaerőpiacról. A civil szervezetek szerint a fejezet befagyasztása miatt az év végéig megszűnhet 32 komplex munkaerő-piaci szolgáltatás és a fogyatékos emberek munkaerő-piaci szocializációját biztosító 40 munkahelyi gyakorlati program is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...