Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csökken a védjegyoltalmi kérelmek száma

Létrehozva: 2005. február 23.
Módosítás: 2006. május 19.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Tavaly 2400-zal kevesebb iparjogvédelmi bejelentést tettek Magyarországon, mint 2003-ban. A 2004-es év ugyanakkor áttörést hozott az iparjogi szabályozásban, a szellemi termékek és alkotások piaca teljes egészében integrálódott az európai uniós térbe.
A 2004-es év komoly szemléletváltás hozott az iparjogi és szerzői jogi szabályozásban, a szellemi termékek és alkotások piaca teljes egészében integrálódott az európai uniós térbe - mondta Bendzsel Miklós , a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) elnöke.
Kedvező változások az iparjogi szabályozásban
Az áprilisban elfogadott, kis- és középvállalkozások támogatásáról szóló törvénybe bekerült a szerzői jogok védelme, decemberben megszületett az innovációs kerettörvény, amely szabályozza az innovációra fordított közpénzek kezelését, a januártól hatályos adótörvény-változások pedig lehetővé teszik, hogy az iparjogvédelmi oltalom megszerzésére fordított pénzt a vállalkozások leírhatják adózás előtti nyereségükből.
A magánszemélyek és vállalkozások már Budapesten is kérhetnek az egész Unióra érvényes védjegyoltalmat. Ma az országban 24 helyre lehet iparjogi tanácsért fordulni, Európában 280-300 tanácsadóhely működik.
Csökken a védjegyoltalmi kérelmek száma
Tavaly az összes oltalmi formában - szabadalom, használati minta, védjegy, növényfajta-oltalom) csökkent a védjegyoltalmi kezdeményezések száma - közölte Posteinerné Toldi Márta , az MSZH műszaki elnökhelyettese. Ennek oka, hogy a vállalkozások és a magánszemélyek már ez Európai Unióhoz és a szabványügyi világszervezethez is fordulhatnak oltalmi kérelemmel. A hivatal munkája ugyanakkor több lett, mert az Európai Szabadalmi Egyezményhez való csatlakozás számos többletfeladatot ró az MSZH-ra.
Meghosszabbítható az oltalmi jogok érvényessége a gyógyszeriparban
Az elnökhelyettes megjegyezte, hogy tavaly május óta a gyógyszerekre és növényvédő szerekre úgynevezett kiegészítő oltalmi tanúsítvány is igényelhető. Ez öt évvel hosszabbítja meg az alapesetben 20 évre szóló jogokat, ami azért fontos, mert például a gyógyszeriparban a szabadalmi bejelentéstől a termék piacra kerüléséig legalább 12 év telik el, nyolc év alatt pedig a gyártó nem tud akkora profitot termelni, amivel megtérülne az innováció és kutatás költsége.
A bejelentésen is spórolnak a kkv-k
Tavaly a vállalatok rovására nőtt az egyéni oltalmi bejelentések száma, a hazai szabályozás ugyanis számos kedvezményt biztosít az egyéni bejelentőknek, ezért likviditási problémákkal küzdő kkv-k inkább egyénileg kérnek oltalmat. Az MSZH már átvevőként is működik, vagyis fogadja és az unióba továbbítja a Magyarországon működő külföldi vállalatok bejegyzési kérelmeit.
Az iparjogvédelmi bejelentések számának alakulásáról, az MSZH tevékenységéről és a szabályozás változásairól részletes információk a hivatal oldaláról letölthető összefoglalóban olvashatók! (Pdf formátum, 524 Kb)
Ugrás vissza Ugrás vissza...