Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Értékelte a kormány munkáját a miniszterelnök

Létrehozva: 2003. május 24.
Módosítás: 2010. március 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Teljesíteni fogjuk a négy év programját, úgy, ahogy ígéreteink szólnak - mondta a Medgyessy Péter az MSZP országos választmányának ülésén. A kormány céljait illetően a miniszterelnök a 2006-os választási győzelmet tartja vezérlő elvnek.
Medgyessy Péter az MSZP országos választmányának ülésén tartott értékelésében az eltelt egy év eredményei közé sorolta a civil szervezetekkel és a munkaadókkal kialakított párbeszédet, a parlament rendszeres ülésezését, az ország nemzetközi megítélésének helyreállítását, a határon túli magyarok segítését és a kabinet támogatottságát a választók körében. Kitért arra, hogy a jövőben nagyobb mértékben kell foglalkozni a gyermekek, a fiatalok és a falvak problémáival, javítani kell a kormány kommunikációján, és hatékonyabb elemző munkára van szükség.
 
Tartható a gazdasági növekedés
 
A már megvalósított intézkedések között említette egyebek mellett a pedagógusok bérének emelését, a minimálbér adómentessé tételét, a nyugdíjasok és a sokgyermekes családok terheinek enyhítését, valamint a gazdaság teljesítőképességének növelését.
 
A gazdaság helyzetéről szólva kiemelte az autópálya-építési programot, a vállalati hitel- és adókedvezményeket, a személyi jövedelemadó és a tételes egészségügyi hozzájárulás mértékének csökkentését, a költségvetési hiány mérséklését. A miniszterelnök szerint a gazdasági növekedés tartható, az infláció csökkenő tendenciát mutat.
 
A kormány és az MSZP kapcsolatát korrektnek és nagyon jónak nevezte, ugyanakkor gyengének a párt tagozatainak bevonását a kormányzati munkába, szükségesnek az információáramlás erősítését. Medgyessy Péter úgy vélte, nagyobb figyelmet kell fordítani az ellenzék gondolkodásának megértésére, nem kell lebecsülni, milyen erőt képvisel.
 
Jövőre nehezebb lesz
 
A következő 18 hónapban a kormányzati munka súlypontját a gazdaság helyzetének javítására kell helyezni a miniszterelnök szerint.
Mint mondta, rosszul alakul a nemzetközi gazdasági helyzet, ezért beruházási és foglalkoztatási programokra, megtakarításokra lesz szükség, miközben a lakosságnak vonzó lehetőségeket kell kínálni. - A 2004-es év a takarékosság, az erőgyűjtés és felkészülés éve lesz, ki kell választani azokat a prioritásokat, melyekre koncentrálni tudunk. Nem lesz visszalépés 2004-ben, de a következő év nehezebb lesz - szögezte le.
 
Az uniós csatlakozással összefüggésben úgy vélte, szükség van egy olyan személyre, aki koordinálja a falu- és a vidékfejlesztés ügyeit a területfejlesztésért és a turizmusért felelős államtitkárral együtt. A kormányt érintő személyi változásokról szólva a miniszterelnök elmondta, a kormányzást szolgálatnak tekinti, minisztereit pedig a teljesítmény maximálására kéri.
 
A választmány határozottabb lépéseket vár
 
Jánosi György választmányi elnök az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, a választmány értékelése szerint a kabinet működése három területen jelentős változtatást hozott: hiteles politikai erő létezik Magyarországon, a kormány kialakította a társadalmi párbeszéd új rendszerét, illetve új, emberközpontú stílusban politizál.
 
Jánosi György tájékoztatása szerint a kormány tevékenységét értékelő vitában megfogalmazódott: határozottabb lépéseket kell tenni a jóléti rendszerváltás irányába, újjá kell építeni a társadalmi kapcsolatokat, támogatni kell a többgyermekes családokat és a nyugdíjasokat, az oktatásban esélyt kell adni a felnövekvő generációknak.
 
A választmány megválasztotta elnökhelyetteseit is, a tisztséget a jövőben Csiha Judit, Hubai László és Simon Gábor tölti be.
 
Ugrás vissza Ugrás vissza...