Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták az Akadémiai Ifjúsági Díjakat

Cikk:

Harminckét fiatal kutató kiemelkedő tudományos tevékenységét ismerték el 2007-ben Akadémiai Ifjúsági Díjjal; a kitüntetéseket Meskó Attila, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára adta át az MTA székházában.

Az ünnepségen Meskó Attila kiemelte: csak sok kiváló fiatal kutató hozzájárulásával "működhet jól a magyar tudományosság".

A Magyar Tudományos Akadémia mindig a szívén viselte a fiatalok előrejutását - hangsúlyozta a főtitkár, megjegyezve, hogy ezt a célt szolgálja az MTA fiatal kutatói ösztöndíja, valamint a több mint 10 éve alapított Bolyai János Kutatási Ösztöndíj is.

Meskó Attila szerint talán ennek köszönhető, hogy "a Magyar Tudományos Akadémián van a legtöbb fiatal kutató: a 40 év alatti tudósok aránya meghaladja a 40 százalékot".

1972-ben alapították

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára alapította 1972-ben az akadémiai tudományos kutatóhelyen dolgozó 30 év alatti kutatók szakmai munkájának ösztönzésére.

A díj elnyerésére egyéni munkával elért tudományos és műszaki eredménnyel lehetett pályázni. 1983 óta 35 év a korhatár, és az egyéni teljesítmény mellett csoportmunkával is lehet jelentkezni.

Az Akadémiai Ifjúsági Díj oklevéllel és pénzjutalommal jár, amelynek összege egyéni pályázat esetén 100 000 forint, együttes pályázat esetén személyenként legalább 40 000 forint.

Ugrás vissza Ugrás vissza...