Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bozóki András: 1956 öröksége mindenkié, aki magáénak érzi

Létrehozva: 2005. október 22.
Módosítás: 2005. október 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

1956 öröksége mindenkié, aki azt valamiért magáénak érezheti; a forradalom napjaiban is együtt mozdultak a rendszert elutasítók és azok, akik abból kiábrándultak - mondta Bozóki András a Műegyetemen tartott ünnepi megemlékezésen.

Az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc bölcsőjének mondott budai Műegyetemen Bozóki András szombaton az egyetemisták és a határon túlról érkezett magyar fiatalok előtt arról beszélt, hogy 1956-ban a magyarok nem csupán egy önkényuralmi kormány ellen lázadtak fel, hanem az egész, hazug világrend ellen. 1956 öröksége mindenkié, aki azt valamiért magáénak érezheti; a forradalom napjaiban is együtt mozdultak a rendszert elutasítók és azok, akik abból kiábrándultak - hangoztatta a miniszter.
A fiatal tüntetők azért indultak utcára a Műegyetemről, mert nem tudták elviselni, hogy a hatalmi önkény irányítsa életüket, valamint, hogy a rendszer propagandája és a valóság között mély szakadék tátong - mondta Bozóki András.A miniszter beszédét a Műegyetem 1956-os ünnepi megemlékezésén töbször közbekiabálással és füttyel szakították félbe.
Nincsenek kisajátítható értékrendek
A miniszter szólt arról is: ma már természetes, hogy nem sajátíthatja ki a baloldaliságot az, aki valamikor a kádári állampárt tagja volt, és a demokratikus baloldal nem is tekinthet példaképül azokra, akik a kommunista diktatúrát önként szolgálták. Ugyanilyen természetes, hogy a demokratikus jobboldal sem vállalhat közösséget antidemokratikus elődeivel - tette hozzá.
A magyar baloldal igazi előfutárait az 1956-os munkástanácsokban és a szociáldemokrata mozgalomban kell keresni, és nem azok között, akik erőszakkal törték le a dolgozók demokratikus törekvéseit - szögezte le. Bozóki szerint 1956 mindazok ünnepe, akik a demokrácia, a szabadság, a szolidaritás és a nemzeti önrendelkezés hívei. 1956 üzenete a demokrácia üzenete - mondta a miniszter, hozzátéve, épp a forradalom vérbe fojtása mutatta meg, hogy az igazi erő azé, akinek van bátorsága tiltakozni.
Fáklyás felvonulás a Bem József térig
A megemlékezésen részt vett mások mellett Lomnici Zoltán , a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kovács Árpád , az Állami Számvevőszék elnöke és Pétervalvi Attila adatvédelmi biztos, valamint Kóka János gazdasági miniszter. Az egyetemisták és a határon túli fiatalok fáklyás menetben a Műegyetem elől a Bem József térre indultak, ahol a fiatalok tartják hagyományos megemlékezésüket.
Az egyetemisták és a határon túli fiatalok fáklyás menetben a Műegyetem elől a Bem József térre indultak, ahol a fiatalok tartják hagyományos megemlékezésüket. A Műegyetemtől induló mintegy ezerötszáz fiatalhoz menet közben sokan csatlakoztak, a felvonulók között nagy számban voltak a Kárpát-medencéből érkezett magyar fiatalok. A menet méltóságteljesen tette meg a több mint egyórás utat. A felvonulók a Bem-szobornál elhelyezték a megemlékezés koszorúit.
Fellobbant a forradalom lángja
Az 1956-os szabadságharc hőseinek és emlékének tiszteletére este a Parlament előtti emlékműnél fellobbant a forradalom lángja. Az eseményen mintegy háromszázan gyűltek össze.
Ugrás vissza Ugrás vissza...