Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:300 millió műemlékvédelemre és felújításra

Létrehozva: 2003. április 1.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Összesen 297 millió forintot oszt szét idén a Nemzeti Örökség Program keretében műemlékvédelemre, állagmegőrzésre és felújításra a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. A támogatásra egyaránt pályázhatnak magánszemélyek, egyházi intézmények és önkormányzatok.

A műemlékvédelemre, állagmegőrzésre és felújításra fordítható költségvetési támogatásokról tájékoztatta kedden az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának kastélyok, kúriák, várak albizottságának tagjait dr. Nagy Mihály , a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának műemléki főosztályvezetője.

Épített örökség megóvására 200 millió forint jut

A Nemzeti Örökség Program keretében idén három pályázat nyújt támogatást az épített örökség megóvására, felújítására, valamint a régészeti lelőhelyek feltárására és állagmegóvására. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hivatalos műemléki nyilvántartásában szereplő műemlékek megóvása, helyreállítása, műemlékhez szervesen tartozó képző- és iparművészeti alkotás, beépített berendezés, tartozékok restaurálására a minisztérium 200 millió forintot nyújt, melyből egy pályázó maximálisan 6 millió forintot igényelhet.

45 millió forint megelőző kutatásokra

A NKÖM 52 millió forint támogatást nyújt a Magyarországi régészeti lelőhelyek feltárásához és állagmegóvásához. A benyújtási határidő szintén április 14., a pályázatonként igényelhető összeg 5 millió forint. Nagy Imre főosztályvezető kiemelte a harmadik pályázati lehetőség szerepét, a műemlékek helyreállítását megelőző kutatásokra fordítható 45 millió forintot, mely az igényelt támogatások minél eredményesebb felhasználását segíti elő. A finanszírozott kutatások lehetővé teszik, hogy ne felesleges, elkerülhető látszatmegoldások történjenek a rossz állapotú műemlékek restaurációjának kapcsán.

A Nemzeti Örökség Programra készített pályázatok benyújtásának határideje április 14., az eredmények június 30. után a minisztérium honlapján olvashatóak

A NKÖM és a Miniszterelnöki Hivatal közös pályázatai

A Nemzeti Örökség Program mellett a NKÖM a Miniszterelnöki Hivatallal közösen 40 millió forintot nyújt a közös európai és magyar örökséghez kapcsolódó kulturális utak létesítésének támogatására. Közbeszerzési projekt keretében a két minisztériumon keresztül további 80 millió forint fordítható a kulturális turizmus fejlesztésére.

Műemlékek felújítására fordítható kisebb pályázatokról szólva Nagy Mihály megemlítette a kulturális szervezetek és társaságok működéséhez igényelhető támogatást (7,5 millió forint), a határon túli magyar műemlékek felújítására fordítható 90 millió forintos keretet és a legkedvezőtlenebb helyzetű megyéknek külön nyújtott 128,6 millió forintos támogatást.

Regionális örökségvédelmi hálózat

A jelenlegi támogatások jobb kihasználása, valamint az uniós források sikeresebb elérése érdekében olyan regionális ingatlan- és örökségvédelmi hálózatra lenne szükség, melynek központjai képesek lennének a térség strukturális programjainak kidolgozására. Ezek a központok ellátnák a pályázatfigyelési és koordinációs feladatokat is, képesek lennének összehangolni a helyi önkormányzatok hosszabb távú műemlékvédelmi és hasznosítási elképzeléseit.

Ugrás vissza Ugrás vissza...