Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átalakul a fogyatékkal élők támogatási rendszere

Létrehozva: 2004. december 16.
Módosítás: 2004. december 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességűek sokszor a minimálbér összegét sem kapják munkájukért. A 2007-re bevezetésre kerülő új támogatási rendszer célja az lesz, hogy a bértámogatásokat csak a munkabérekre lehessen kifizetni. Bevezetik a foglalkoztatók akkreditációját, illetve a pénzfelhasználás rendszerszerű ellenőrzését is.
Változtatni kell a fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatástámogatási rendszerén, mert a jelentős állami támogatás csak részben jut el azokhoz, akiket ez illetne - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Van olyan munkáltató, amelyik a minimálbér 3,6-szorosát veheti fel az ilyen típusú foglalkoztatásra - az átlag a minimálbér 1,5-2-szeresét -, ennek ellenére mégis előfordul, hogy az arra rászorulók még a minimálbér összegét sem kapják meg munkájukért - tette hozzá a miniszter.
Garzó Lilla , a tárca helyettes államtitkára elmondta: 2003-ban 46 milliárd forintot használtak fel a fogyatékkal élők támogatási rendszerére, az idén pedig feltehetően ez 62 milliárd forint lesz. Ahhoz, hogy több év alatt egy igazságosabb rendszert tudjanak bevezetni, mérsékelni kellett a jövő évi támogatási összeget, ezért ennek felső határát 52 milliárd forintban határozták meg.
A finanszírozási rendszer átalakítása érdeksérelmekkel járhat majd, de így a kifizetett támogatásból több jut a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.
A rászorulók csupán 10-12 százaléka jut munkához
Balogh Zoltán , a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke kiemelte: hazánk alul marad a nyugat-európai átlaghoz képest, hiszen az 500-600 ezer fogyatékkal élő, illetve megváltozott munkaképességű közül körülbelül 10-12 százalék jut rendszeres munkához.
A szakminiszter hangsúlyozta: előfordul az is, hogy a munkáltatók nem valóságos munkavégzésért veszik fel a támogatást, csak papíron foglalkoztatnak, vagy alibi munkát végeztetnek, a támogatásból szerény összeget juttatva az arra rászorulóknak. A cél az, hogy a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességűek valóságos foglalkoztatást biztosító munkáltatók alkalmazzák.
Az új támogatási rendszert 2007-re vezetik be fokozatosan. Addigra már megoldott lesz, hogy a bértámogatást külön biztosítsák, és azt csak bérkifizetésre lehessen felhasználni. Normatív módon külön juthatnak majd hozzá a munkaadók az ilyen foglalkoztatás többletköltségeihez, illetve az új munkahelyek létrehozásának, fejlesztésének támogatásához - mondta Csizmár Gábor.
Önkormányzatokat és civil szervezeteket is támogatnak
A támogatott foglalkoztatók közé 2006-ban bekerülhetnek az önkormányzatok és a civil szervezetek elsősorban azért, hogy ne csak elkülönült, hanem a hagyományos munkahelyeken történő foglalkoztatást is ösztönözzék.
A változás fontos eleme továbbá, hogy a szociális ellátórendszer terápiás foglalkoztatottainak támogatását egy külön finanszírozási rendszerben végezzék. Ez körülbelül 10 ezer személyre vonatkozik majd. Ennek intézményrendszerét 2006-ig kell kialakítani.
Ahhoz, hogy a támogatásokat valóban a rászorulók kapják meg, bevezetik a foglalkoztatók akkreditációját, illetve a pénzfelhasználás rendszerszerű ellenőrzését. További elvárás, hogy ez a foglalkoztatás igazodjon az európai uniós versenyszabályokhoz is - jegyezte meg a miniszter.
Ugrás vissza Ugrás vissza...