Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Csaknem háromszázmilliárd a Munkaerőpiaci Alap költségvetése

Létrehozva: 2005. január 7.
Módosítás: 2005. január 7.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Ebben az évben 278,7 milliárd forinttal gazdálkodhat a Munkaerőpiaci Alap. Ebből a hagyományos munkaerő-piaci programokra, így a különféle képzési, foglalkoztatási támogatásokra 50 milliárd forintot költhetnek.
A költségvetési törvény szerint idén 278,7 milliárd forint kiadás és bevétel szerepel a Munkaerőpiaci Alap (MPA) büdzséjében. Ebből a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatására 52 milliárd forintot, a munkanélküliek járadékából kikerülők önkormányzati foglalkoztatására, segélyezésére 29,3 milliárd forintot ad át az alap a központi költségvetésnek, míg az európai uniós programok társfinanszírozására 6,6 milliárd forintot biztosít - derül ki a törvényből.
Az alap a hagyományos munkaerő-piaci programokra - így a különféle képzési, foglalkoztatási támogatásokra - 50 milliárd forintot irányozhat elő. A szakképzési célú kifizetések kerete 21,8, míg a munkanélküliek járadékára 80,3 milliárd forintot tervezett az MPA.
A felszámolás alá kerülő cégek dolgozóinak bér- és végkielégítés járandóságára felhasználható bérgarancia idei kerete 4,2 milliárd forint lesz. A rehabilitációs célú munkahelyek létrehozását 3,3 milliárd forinttal támogatja az alap. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat működtetésére, fejlesztésére 20,7 milliárd forintot biztosítanak.
A nonprofit munkavállalást 250 millióval támogatják
Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek 396 millió forintot adnak, a társadalombiztosítási alap részére 730 milliót, területkiegyenlítésre pedig 405 millió forintot továbbítanak. A nonprofit szektorban történő munkavállalást 250 millió forinttal támogatja a Munkaerőpiaci Alap.
Az MPA bevételét - ami a tervek szerint az idén ez 230,4 milliárd forint lesz - döntő részben a munkaadók és a munkavállalók e célból fizetett járuléka teszi ki. A munkaadói járulék jelenleg 3 százalék, a munkavállalói pedig 1 százalék, míg a szakképzési hozzájárulás 1,5 százalék. Ugyancsak jelentős forrás a munkaadók szakképzési hozzájárulása, amiből 2005-ben 23,6 milliárd forint bevételt terveznek. A munkaadói rehabilitációs hozzájárulás előirányzata további 9,9 milliárd forint.
Új bevétel lesz az idén a vállalkozói járulék, ami 11,2 milliárd forintot tesz ki: ezt az egyéni vállalkozók fizetik annak érdekében, hogy igénybe vehessék az alap szolgáltatásait.
Ugrás vissza Ugrás vissza...